Hrono i na moru
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ukoliko napravite milion verzija lepinja, da li mislite da ćete moći još jednu?
O da! Naravno, preduslov za to je da volite da jedete, pre svega, a onda i da volite da prčkate po kuhinji. Dok je nekima ovo “pain in the ass”, što bi Amerikanci rekli, iliti gnjavaža, drugima je razonoda, razbibriga, terapija…. E, ja spadam u ovu drugu grupu ljudi. A i volim kada dođu gosti da ima šta da se jede, pa i da se baca. Nije lepo bacati hranu, znam, ali, kao što kažu – sve polazi iz kuće. A u našim kućama je uvek moralo da bude svega i svačega.
Bez obzira da li se radi o porodičnom ručku (zna se: supa, ren, rinfleš, preliv za rinfleš, minimum jedna salata, pečenje, krompir i još neko jelo koje se mami ili baki dopalo, pa da isprobamo) ili o obedovanju s gostima. E tek tad se preteruje. Pa tako i ja. Ako nedeljom ujutru ne spremimo hrane za ceo puk, kao da smo podbacili.
Pogledajte šta smo sve spremali ove nedelje za Pidžama party:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2446146115445609/
Bez obzira na to što smo prethodni dan popisali đakonije koje želimo da pravimo, meni je ranom zorom, a kako drugačije, palo na pamet da spremim i lepinje. Zlu ne trebale (eno ih u frižideru i za sutra).
Potrebno vam je:
- 350 gr speltinog brašna
- Prstohvat ili dva soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 ml mineralne vode
- 90 do 100 gr putera + za kockice
Puter koji ide u smesu mora da bude mekan, skoro pa otopljen što po ovim temperaturama nije teško izvesti. Puter koji se seče na kockice ipak treba da bude hladan, iz frižidera, da bi se lakše sekao. Logično.
Prvo stavite šerpicu sa malo vode da provri. kada se to desi isključite šporet.
U činiju stavite brašno, so, prašak za pecivo, pa sve lepo promešate. Dodate puter, malo ga umešate u smesu, pa zatim jaja, pa opet sve lepo umešate dodajući mineralnu, u narodu poznatu kao kiselu vodu. Kada dobijete homogenu smesu, činiju pokrijte i stavite na šerpicu s toplom vodom. Barem 20 minuta do pola sata. Videćete da će testo početi blago da narasta.
Kašikom odvadite smesu u pleh u koji ste stavili pek papir. Mokrim rukama formirajte lepinje i na svaku stavite kockicu putera. A onda pravac zagrejana rerna. Pecite ih oko pola sata na temperaturi od 200 do 220 stepeni, zavisi koliko vam je rern jaka. Ne treba da postanu pretvrde, samo vodite računa o tome. U sebi imaju dosta putera pa im struktura neće biti tako vazdušasta, više će podsećati na pogačice.
Kada lepo porumene, proverite lepinje čačkalicom da li su gotove. I to je to. Što bi Sneža rekla: “Pa uz ovo nije potrebno maltene ništa sa strane”. I donekle je u pravu. Nisu dovoljne za obrok, ali kako u sebi imaju i jaja i dosta putera, nije potrebno preterano filovanje. Ili umakanje. Šta vam je volja.
Prijatno!