Lepinje sa suncokretom

22/08/2015

Lepinje sa suncokretom 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada jednom uđete u štos sa gustinom testa koja je potrebna za dobre lepinje, onda možete stalno da isprobavate nove kombinacije, kako brašna, tako i masti, mlevenih semenki ili nekog punjenja.

Meni se ovog jutra jelo nešto malo hrskavo, pa sam odlučila da lepinje dobro pospem suncokretom, da bih dobila taj osećaj. I prezadovoljna sam rezultatom.

Potrebno vam je:

  • 1 jaje
  • 60 grama ražanog brašna
  • 60 grama ječmenog brašna
  • kašika smrvljenog lana
  • 1 ravna kašika masti
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 decilitar kisele vode
  • suncokret za posipanje

Kašiku masti rastopite i ostavite da se malo prohladi dok zamesite testo. Prvo umutite jaje, dodate kiselu vodu, brašna, so, prašak za pecivo i lan. Na kraju sipate mast i sve dobro promešate.

Lepinje sa suncokretom 1 s

Kašikom vadite smesu na pleh u koji ste stavili pek papir. Ja još nisam kupila pek papir pa pleh namastim svinjskom mašću i pospem brašnom. Često su tako ukusnije, jer i odozdo upiju malo masti, pa ono brašno koje se zalepi…. Ali tako svaki dan više ribam posuđe.

Zatim mokrim rukama formirate lepinjice i pospete ih suncokretom. Malo ga uatpkajte u testo da ne bi ispadao po pečenju.

Stavite ih u zagrejanu rernu i pečete između 10 i 15 minuta na 220 stepeni. Probodite ih čačkalicom da vidite da li su gotove. Ako se ništa ne lepi za nju, onda jesu.

Možete da ih jedete uz jaja ili da napravite sendviče sa  njima. Dobre su veličine i lepo se seku.

Prijatno!



6 komentara

    1. Ili je vaša so mnogo slana ili moja nije. Meni je ravna kašičica bila taman. Doduše, ja kad kažem kašičica baš mislim na onu najmanju koju imamo u fioci.

Ostavite komentar