Juče sam napravila savršene brze lepinjice, a unela sam samo malu izmenu u recept. Minimalnu. …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je zapravo ona moja klasična smesa za hleb, samo što ovog puta nisam imala vremena da čekam da se ispeče, pa sam napravila lepinje.
Za njih vam je potrebno:
- 3 čaše ili šolje brašna (mešala sam ražano integralno i heljdino)
- 2 čaše kisele vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 ili 4 kašičice limunovog soka
- 3 kašike maslinovog ulja
Umešate prvo suve sastoje, pa dodate ulje, vodu i lumunov sok. Sve umutite kutlačom ili kašikom i stavljate na pek papir. Ovog puta ih nisam oblikovala rukama ili posipala nečim, htela sam da budu ovako rustične.
Po želji u smesu možete da dodate semenke. I mogu da traju nekoliko dana.
Pekla sam ih oko dvadesetak minuta na 220 stepeni.
Prijatno!
Kada mešate speltino i ražano brašno, u kojoj razmeri to radite? Pravila sam kiflice i uvek budu jaaakooo tvrde. Hvala
Obično stavim 2/3 ražano, a 1/3 heljdinog brašna.
Meni je testo bilo previse retko, dodala sam skoro jos za jednu solju brasna.
Neka ste, različita brašna različito upijaju vodu. zato uvek stavim sliku smese da vidite koja je gustina.