Lepinje sa lanenim mlekom i kako da ga napravite

08/12/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Da nije bilo Alexandra Kusic Collins i njene alergije na orašaste plodove, nikad ne bih čula za laneno mleko. Grazie mile, AKC!!! Lepo me žena pitala čime može da zameni bademovo mleko u jednom receptu, i poruka po poruka, pitala me i za to. A ja nikad čula. I šta ću, morala sam da istražim (pozdravila me majka).

I nađem da se em pravi super lako, da je super jeftino, dobra zamena za mleka od orašastih plodova kod onih koji su alergični, a i super je zdravo – ima pregrst vlakana u sebi, kalcijuma i magnezijuma (i ostalog). A tek sto povezuje testo i čini ga mekanim, to da ne govorim. Ja isprobah na dva nezahvalna brašna, ražanom i heljdinom, i ispale su lepinje kao da sam sa speltom mesila.

Za nekih otprilike 6 decilitra mleka od lana potrebno je:

• ¼ solje lanenih semenki (braon ili zlatni; ovaj potonji daje blazi ukus mleku)
• 2 ¼ solje vode
Sve u blender i onda (na high speed):
• 1 min blendanja
• 2 min odmaranja
• 1 min blendanja
• 5 min odmaranja
• 30 sek blendanja

I gotovo. Dobije se sluzava, gusta masa braonkaste boje, konzistencije kao belance. Dobro procediti ili kroz gazu ili gustu cediljku i pravac u frižider. Može da stoji 3-4 dana. Ostatak od ceđenja nikako ne bacajte već prosušite u rerni, pa koristite za peciva. Dakle, bacanja nema!

Za lepinjice sam koristila:

• 170 gr integralnog ražanog brasna
• 80 gr heljdinog brašna (integralnog)
• Prstohvat soli
• 2 dcl lanenog mleka
• 1 dc vode
• 2 kašike ulja
• Začine: anis i so od pomorandže
• 1,5 kasišiču praska za pecivo

Sve sastojke sem praška za pecivo dobro umesati. Ostaviti da odstoji, posle dodati prašak, mokrim rukama oblikovati lepinje, eventualno posuti susamom i 20 minuta na 190 stepeni u rernu. I to je to!

Sto bi danasnja omladina rekla – “na glupost” dobih novu igracku za igranje. Sad me izvinite, odoh da branim sendvic od Lede. Danas je u varijanti puter, mladi kozji sir, domaca cureca prsa, ajvar i zelenis koji se nasao pri ruci. Ja pratim Mira Dimic Nikolicic u #70danarestrikcije a vi, svako prema svojim rezimima. Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”



Ostavite komentar