Kuva i piše: Ana Ćubela Već sam spremala ovaj hleb, ali …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Oni koji redovno prate ovaj blog su sigurno primetili da se ne plašim začina, da volim da probam sve što ima na tržištu i da ih stavljam u sve, pa i u peciva. Ovog puta sam odlučila da isprobam kurkumu u lepinjama.
U pitanju je azijski začin koji nema neki poseban ukus, ali daje neverovatno žutu boju jelu i jako je zdrav.
Smatra se da pigment kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Pa se koristi kao terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti. A u poslednje vreme se posebno koristi kod dijabetičara jer se veruje da povoljno utiče na insulinsku rezistenciju.
Kurkuma – začin koji treba da ubacite u vašu kuhinju
Jedino morate da pazite kada rukujete sa njim jer sve farba u žutu pa i prste i radne površine.
Potrebno vam je:
- 100 grama ražanog brašna
- 30 grama heljdinog brašna
- 20 grama ovsenog brašna
- 2 pune kašike kozjeg kiselog mleka
- 1 decilitar kisele vode
- 1/ 2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice karija
- 1/2 kašičice morske soli
- 2 manje kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičicu praška za pecivo
U činiji pomešajte brašna, so, prašak za pecivo i začine. Pored kurkume sam stavila i malo karija, čisto da da poseban šmek ovim lepinjama.
Zatim dodajte ulje, kiselo mleko i vodu. Sve umešajte kašikom i trebalo bi da imate ovakvu smesu:
U pleh stavite pek papir pa kašikom vadite smesu i napravite gomilice. Mokrim rukama ih zagladite i tako formirajte diskove.
Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite do dvadeseteak minuta na 200 ili 210 stepeni. Pre nego što ih izvadite, proverite čačkalicom da li su lepinje gotove. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu kada je ubodete, spremne su za vađenje iz rerne.
I videćete, kako se budu pekle, tako će lepinje dobijati sve intezivniju žutu boju.
Ako imate decu, možda će im ovako obojeno integračno pecivo biti interesantnije za jelo.
Pošto sam u lepinje stavila kozje kiselo mleko, odlučila sam da ga jedem i “sa strane”, sa malo smrvljenog lana i još malo kurkume.
Kada su bile gotove, lepinej sam ostavila da se malo prohlade, pa sam ih prepolovila i filovala. Namazala sam ih puterom, stavila malo šunke, malo ljute paprike i čeri paradajza.
Vi možezte da ih filujete sa čim god želite.
Divne su!
Hvala, i meni su se jako dopale.
Ovo je fantasticno!?
Hvala.
Hvala ti za sve što si uradila u HRONO! Ti si kraljica! Mnoge si usrećila!
Hvala! 🙂