Kuva i piše: Ana Ćubela Obožavam pite svih vrsta, srazmera i …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne sećam se kada sam kupila i pojela kiselo mleko. Od kako sam počela da pravim svoj kefir, nisam ni imala potrebu. Sve do juče kada sam shvatila da nemam dovoljno kisele vode, a da kefir nije gotov. Kupila mlekce i smućkala nove lepinje:
Za njih vam je potrebno:
- 200 grama graham brašna (možete da zamenite sa speltinim ili ražanim)
- pola čaše kiselog mleka
- pola čaše kisele vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- ravna kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
Umešala sam suve sastojke a zatim dodala ulje, kiselo mleko i kiselu vodu. Umešala sam sve kašikom a zatim izvadila testo na pobrašnjenu ploču i doradila ga. trebalo bi da izgleda ovako:
Podelila sam ga na četiri jufke, oblikovala loptice a zatim ga rastanjila.
Pravila sam različite veličine, tanje i deblje.
Prebacila sam ih na pleh sa pek papirom, posula brašnom i ubacila u toplu rernu.
Pekla sam ih oko 15 minuta na 220 stepeni.
Obično ne volim da ostavljam lepinje za sledeći dan, jer mi nisu tako lepe, ali ove jesam. Prosto sam ih poprilično nafilovala i nije bilo šanse da ih sve pojedem.
I uopšte nisu bile loše ni sledeće jutro.
Prijatno!
ps. ja nisam u restrikciji i mešam jaja i mlečne proizvode
Da li bih ja mogla ove lepinje uvece da umesim,a samo ujutru da ispecem?
Generalno može, mada ja ništa što ima u sebi prašak za pecivo ili sodu ne volim da držim preko noći, izgube dejstvo poprilično.
Hvala za recept 🙂
Imam jedno pitanje: graham brasno je psenicno, a koliko sam razumela, treba ga izbegavati?
Da, trebalo bi ga izbegavati u restrikciji. Ali sam ja već skoro godinu dana na HI, pa ga jedem ponekad. Možete da ga zamenite sa ražanim ili speltinim
Divne su i cesto ih pravim. Hvala na receptu.
Divne su..ja ih redovno pravim i odlicne su i kad prenoce. Odlican recept 🙂
I ja sam ih napravila. Fantasticne su i za sutradan 🙂 Zanima me koliko cesto smem njih praviti u restrikciji, da li ima ogranicenja ili smao da vodim racuna da sa njima ne jedem jaja? Hvala.
Skroz iste sam pravila,kako pise isto. Prvi put kad sam ih pravila nije bilo cisto rzano brasno pa zato su ispale. Drugi put kad sam ih pravile,uopste nisu se pogodile. Pravila sam sa rzano brasno,ali nisu se nakrenule(valjda se tako kaze) bile su jako tanke i cvrste. Ne znam u cemu je problem,radila sam po ovom receptu ali umesto graham brasna stavila sam rzano.
Možda prašak za pecivo nije valjao.