Nešto drugačije za doručak
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Za sreću je ponekad potrebno malo. Na primer, malo kajmaka. A sreća je veća ako je u pitanju puno kajmaka, i to domaćeg, koji ste dobili na poklon.
Naravno, kajmak je morao odmah da bude isproban. I odličan je! Ali ne bi imalo smisla da ga mažem na neko pecivo od juče, pa sam morala da spremim vruće lepinje.
Potrebno vam je:
- 250 graham brašna (možete da zamenite sa ražanim ili speltinim. Ili da mešate)
- 40 grama rastopljenog putera
- 150 grama kisele vode
- polovina praška za pecivo
- kašičica soli
Umešala sam suve sastojke, dodala rastopljen puter i kiselu vodu. Zamesila sam glatko testo, pa ga podelila na četiri dela. Izvaljala sam loptice a zatim i diskove.
Ubacila sam ih u zagrejanu rernu i pekla oko 15 minuta na 220 stepeni.
Kada su bile gotove stavila sam ih u mokru krpu na 3 minuta. Ne da se skroz ohlade, ali da korica malo omekša.
Pošto u lepinje ide dosta putera, one nisu klasično mekane, već pomalo sipkave i podsećaju na pogačice. Možda nije najpametnije što sam baš ove lepinje, sa ovoliko putera jela uz kajmak. Ali, nisam razmišljala na vreme 🙂 . Vi možete da ih jedete uz nešto drugo.
Prijatno!
I, Jovana hvala još jednom! I za domaći ajvar, samo njega nisam sitigla da otvorim 😉 .
Ajvar ide u neke njama mafine! Videćemo šta si smislila! 🙂 AAAAAAAli kad stigne pekmez od šljivaaaa! E onda ćemo teeeek da vidimo šta ćeš! 🙂
Do tad moram da smislim neki odličan slatkiš sa pekmezom!!!! Jedva čekam!
Gđica M zna ona puno toga. Svega će ona sada nama složiti i priložiti…. 🙂
Ne znam gde da postavim pitanje,ajd da probam ovde 🙂 Ima veze sa lepinjama i doruckom-sme li kikiriki puter da se jede za dorucak u restrikciji? Ooooobozavam ga,vec mesec dana sam na hrono,otislo 9kg.Dobila sam omiljeni puter iz Holandije,i tako on stoji na polici…. 😉
Ne, kikiriki uopšte ne jedemo u restrikciji, ali možete da napravite puter od bundevinog semena ili suncokreta.