Kuva i piše: Ana Ćubela Do sada sam napravila milion lepinja, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Meni je najbitnije da se zabavljam dok nešto radim. Pa se to odnosi i na hranu. I zato stalno nešto smišljam i pravim. Da nema toga, verovatno ne bih ovako dugo ni bila na hrono. Dosada bi me odvela na neki drugi put.
Juče sam se igrala sa smesom za lepinje. U činiju sam ubacila i celo zrno heljde i prosa da vidim šta ću da dobijem.
Jedino je bitno da smesu ostavite dovoljno dugo da zrno omekša. Ali to nije problem pošto bi sva testa trebalo ostaviti neko vreme da se počnu da se fermetišu i da bi se eliminisala fitinska kiselina.
Potrebno vam je:
- 100 gr ražanog brašna
- 100 gr speltinog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 pune kašičice praška za pecivo
- 2 kašike prosa
- 2 kašike heljde
- 2 kašike maslinovog ulja
- Prstohvat morske soli
- 200 ml vode
U činiji pomešajte brašna, so i vodu. Proso i heljdu operite dobro pa ubacite i njih. Sve promešajte, poklopite činiju i ostavite da stoji. Preko noći ili dana, kako vam odgovara.
Ja sam je ostavila preko noći, oko 12 sati je smesa stajala. Ujutru sam dodala ulje, a zatim polako i prašak za pecivo, sve vreme muteći mikserom u koji sam stavila one nastavke za testo. I mutila, mutila, mutila.
Trebalo bi da dobijete ređu smesu. U pleh stavite pek papir pa kašikom vadite smesu i samo je ispustite na papir. Mokrim prstom pomozite testu da siđe. Same će se formirati u obliku kašike.
Ukoliko vam kašike nisu velike ispašće 7 do 8 manjih lepinja. Tako su i bolje jer se brže ispeku.
Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite 15 do 20 minuta na 210 stepeni. Sve dok ne dobiju lepu boju i postanu hrskave. Čačkalico proverite da li su pečene i u sredini.
Kada budu gotove izvadite ih i uvijte u krpu dok se malo ne ohlade.
Filujte ih čime želite.
Lepinje su zahvaljujući celom zrnu prosa i heljde ispale dodatno hrskave.
Prijatno!