Alevropitu Jovana često zove sir sa pitom
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo definitivno nisam spremala jutros pošto sam trčala u jutarnji program televizije N1. A kada god negde gostujem ujutru ne volim da jedem jer sam u panici da ću:
- da zakasnim
- da će mi se možda prispavati
- da ću stalno misliti na kafu i reći nešto pogrešno
- da ću biti žedna i da će mi usta biti strano suva
Koliko god zvučalo ludo, tako je. Pa jedem posle snimanja, makar i kasnila s doručkom. Ko želi da pogleda gotovanje u emisiji, neka klikne OVDE.
Ove lepinje sam spremala pre neki dan.
Potrebno vam je:
- 100 grama speltinog brašna (plus još malo za radnu ploču)
- 50 grama heljdinog brašna
- 1 kašičica sušenog vlašca
- 1/2 kašičice morske soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1,2 decilitra kisele vode
- 2 kašike putera
Prvo rastopite puter.
S vremenom sam shvatila da lepinje ispanju najlepše i najmekše kada se testo zamesi ređe, pa se tek doradi na radnoj ploči. Tako sam i ove umesila. Pomešala sam brašna, so, prašak za pecivo i vlašac. Pa sam dodala vodu i dve trećine rastopljenog putera. Sve sam umešala kašikom. Na radnju ploču sam posula brašno od spelte i prebacila smesu preko koje sam posula još malo brašna. A onda sam sve lagano zamesila, tek toliko da se smesa sa spoljne strane ne lepi za ruke, ali da bi ste se ulepili ako bi testo pokidali na dva dela. Treba da bude baš mekano.
Kada je gotovo, rukama ga podelite na dva dela, oblikujte lepinjice i stavite ih u pleh u koji ste stavili pek papir. Premažite ih ostatkom rastopljenog putera i pospite po želji, ja sam koristila krupnu morsku so i kim.
Stavite ih u zagrejanu rernu i pecite između 10 i 15 minuta na 210 stepeni.
Gostovanje na TV N1
Da li može svež vlašac?
Naravno da može, nego ja nisam imala.
I zašto meni uvek izađe ovaj namrgođeni čikica kad pišem pitanje :(((
Hahahahahahha. Ne znam.