Mislim da je proso moja omiljena žitarica. Veoma je blagog ukusa i slaže se sa …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kao neko ko je veliki meteoropata nisam baš bila oduševljena vremenom ovih dana. Ali sam sinoć progledala a jutros ustala čila i vesela. Trebalo me je videti u needelju i utorak. I šta ću, odlučim da sebi napravim kraljevski doručak. Kako dolikuje svakome ko je danima imao sivilo u glavi. I oko nje.
Prvo sam sinoć razmišljala kakve bih lepinje mogla da smutim. I setim se da mi je Milena svojevremeno donela sušeni luk koji ima dosta intezivniji miris i ukus od onoga što sam ja kupovala. Šunjala se po Pančevu jedan dan i pronašla prodavnicu s njim. Uzmem brašna i luk, kad vidim na kutiji piše prženi. Otvorim je – i stvarno. Lepo se pod rukom oseća, a tako i miriše. Iseckan, ispržen pa osušen. Kao mali čips.
Potrebno vam je:
- 150 gr ražanog brašna
- 50 gr ovsenog brašna
- 1 manja kašika čia semenki
- 200 ml mlake vode
- 2 kašike sušenog luka
Ujutru:
- Polovina kesice praška za pecivo
- Malo morske soli
- Puter za premazivanje
Uveče lepo umešate brašna, čia semenke i vodu. Poklopite i ostavite preko noći. Ako ujutru nemate vremena za pečenje, vi obrnite proces. Zamesite ujutru, jer je to minut posla, ostavite preko dana pa pecite uveče da biste ujutru imali spremne lepinje.
Kada sam se probudila i otpila svoju toplu vodu, u smesu sam dodala prašak za pecivo i so. I kašikom vadila na pek papir koji je bio u plehu. A zatim na svaku stavila malo putera. Naravno, pre toga sam zagrejala rernu na najjače. Bosch ima rerne koje imaju opciju brzog zagrevanja, pa ne mora mnogo da se čeka.
Stavite pleh u rernu i pecite oko pola sata na 200 stepeni, dok ne pozlatne.
Kada budu gotove, pustite ih da se malo prohlade.
Za njih sam u međuvremenu napravila namaz, odnosno filovanje.
Za namaz:
- 1 čaša pavlake (ss 180 gr) DOZVOLJENA JE U RESTRIKCIJI
- 3 – 4 cm dug deo tikvice
- 2 kašičice kapara
- Malo limunovog soka
- Maslinovo ulje i šareni biber za kraj
Tikvicu narendajte na najsitnije a kapare isecite kokiko možete, mali su. I sve pomešajte. Na kraju zalijte sa malo maslinovog ulja.
U posebnoj šiniji pomešajte tunu i iseckani paradajz. Zatim jednu kašiku namaza stavite u to, da se sve lepo poveže.
Presecite lepinju pa na donji deo prvo stavite sloj osnovnog namaza, a zatim tunu preko. Poklopite sendvič i uživajte. S ljubavlju.