Lepinje od spelte i heljde

05/05/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Retko kad pravim nešto samo sa speltinim brašnom. uglavnom kada pravim neka finija peciva. Ali mi se ovog jutra prijelo nešto blago slatkog ukusa i veoma specifičnog mirisa kakav spelta ima. Ali da bih ispoštovala sopstvenu mantru stalnog mešanja brašna, ipak sam na kraju ubacila i malo heljdinog integralnog.

Spelta je stara vrsta pšenice, drugačija od ove klasične na koju smo navikli. Ima jako lep ukus i miris, sa njom se super mesi, alii je ipak pšenica, i ne treba sa njom preterivati. Ja je koristim od prvog dana moje avanture sa hrono ishranom, ali uvek nekako dam prednost ražanom brašnu. Osim kada mi nešto ovako naiđe.

Potrebno vam je:

  • 130 grama speltinog brašna (plus za posipanje)
  • 20 grama heljdinog brašna
  • 1 kašika mslinovog ulja
  • 1/3 kašičice morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 130 militara kisele vode

Uvek uključim rernu pre nego što počnem da pravim peciva.

Umešala sam suve sastojke, zatim dodala ulja i vodu. Ostavila sam smesu malo da stoji. Na radnu ploču sam bacila još šaku speltinog brašna i na nju izručila smesu. Još malo sam je doradila.

Lepinje od spelte 1 s

Nisam mesila beć par puta lagano rukom smesu zavaljala preko brašna. Tek da prestane da se lepi sa spoljne strane. Podelila sam je na dva dela, formirala diskove i stavila ih u pleh u kome je već bio pek papir. Zarezala sam površinu nožem a onda preko lepinja posula brašno koje je ostalo na radnoj ploči.

Lepinje od spelte 2 s

Pleh sam ubacila u zagrejanu rernu i lepinje pekla između 15 i 20 minuta na 210 stepeni.

Lepinje od spelte 3 s

Kada su bile gotove, izvadila sam ih da se malo prohlade, a u tiganj ubacila dve kašičice svinjske masti. Kada se zagrejala, izručila sam 3 jaja. Kada su bila gotova, onako fino rovita, ali opet ne živa, jaja sam stavila u tanjir, malo posolila i posula ih karijem – dobitna kombinacija.

Lepinje od spelte 5 s

Pored sam nasekla jedan srednji paradajz.

Lepinje od spelte 4 s

I moram da priznam da ovakav doručak najviše volim. Nisam pojela obe lepinje, već samo jednu. I bila sam sita sve do ručka zakazanog u Novom Sadu. Ne mora svaki doručak da bude bahanalija, jedem onoliko koliko mi prija.Ostavite komentar