Lepinje od heljde i mirođije: Najbolje do sada

02/10/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim da ustajem rano, ali mi u poslednje vreme ne uspeva da se izvučem iz kreveta onda kada bih želela. Ne spavam baš najbolje u poslednje vreme i uspavam se tek zorom. Ali sam noćas uspela da uhvatim nekoliko sati sna i probudila se u sedam. Napolju sunce, u kući još malo hladnjikavo, taman za ispijanje tople vode pod ćebencetom.

Ali pre toga, lepinje u rernu. Dok sam završila sa svoje tri šolje i preslušavanje osnovnih vesti, doručak je bio spreman. Testo sam sinoć zamesila jer su mi se jele lepinje od samo heljde. Sa tim brašnom se teško radi ali lepinje uspevaju bez dodatka bilo kojeg drugog brašna. Posebno ako postoji neko “vezivno tkivo” kao što su, recimo, jaja. Ili psilijum. Ovog puta sam umesto ta dva stavila čia semenke. Takođe odlične za pravljenje kompaktne smese za peciva i hlebove.

I ovo su definitivno najbolje lepinje od heljde koje sam do sada napravila. Imala sam gosta na doručku, samo je rekao – fantazija.

Potrebno vam je:

  • 200 gr heljdinog brašna
  • 1 kašika čia semenki
  • 200 ml vode

Ujutru:

  • Prstohvat morske soli
  • 1/2 veze mirođije
  • 1 kašika pavlake + za dekoraciju (može i u restrikciji)
  • 2 kašičice praška za pecivo

Uveče pomešajte brašno, čia semenke i vodu. Pokrite sud i ostavite preko noći. Ujutru naseckajte mirođiju, za lepinje je najbolja ona koja je već malo počela da se suši. Često se desi da nam malo zaostane od nekog ručka ili večere. Meni je zaostala od nedelje kada smo spremali Pidžama party. Ubacite seckanu mirođiju, so i pavlaku pa sve dobro promešajte. Pa dodajte prašak za pecivo, opet uz dobro mešanje, da se svuda lepo rasporedi.

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Zatim kašikom vadite smesu. Meni je otišla kašika i po po lepinji. Smesa mi je bila malko ređa pa sam kašikom koliko toliko formirala identične, okrugle lepinje. Zatim sam na vrh svake stavila jako malo pavlake, otuda ovi svetli kružići na lepinjama.

Pleh u zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite 15 do 20 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotove. Ako se ništa ne lepi za čačklaicu – jesu. Sačekajte nekoliko minuta da se malo prohlade pa navalite na pravljenje sendviča. Unutrra su bile fino rupičaste, testo nikako nije bilo blatnjavo i zdudano. I bile su preukusne.

Prijatno.

Pogledajte poslednji Pidžama party:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/974014389609420/1 komentar

  1. Ana, lepinjice su super, koje heljdino brašno koristiš, integralno koje u sebi ima one crne ljuspice ili od oljuštene heljde?

Ostavite komentar