Lepinje iz ulja

20/07/2015

Lepinje iz ulja  s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovaj recept sam pronašla na nekom od mainstream sajtova i samo letimično bacila pogled. A onda sam krenula da spremam i dobila nervni slom. U receptu je za količinu brašna stajalo “dodavati dok ne bude dovoljno”. E pa, drage dame ili gospodo, kako da znam kada je dovoljno? Dok smesa ne postane gusta ili testo meko? Ili možda tvrdo? Ne znam, nikad nisam pravila, možda bi gramaža, makar okvirno, bila od pomoći ?!

Da nisam žurila i da mi nije bilo žao već smućkanih delova, verovato bih sve bacila u kantu. Ovako sam odlučila da nastavim dalje, pa šta mi bog da. A sa ovog sajta, da ne imenujem, skoro neću isprobavati recepte.

Smućkala sam kiselu vodu, maslinovo ulje, so, dve kašike brašna i prašak za pecivo, pa dodavala brašno dalje kašiku po kašiku. Kada je smesa krenula da se “grudva” prebacila sam na pobrašnjenu radnu ploču i umesila. Ostavila sam testo da bude mekano i da se po malo lepi za prste. Nisam odvajala loptice već sam otkidala parče po parče testa i brašnjavim prstima i dlanovima ga razvlačila među rukama. Kao što su nekada naše bake umele da prave brze mekinje, bez oklagije i neke preciznosti. Gledala sam da budu što tanje, a da se ne pokidaju.

U tiganj bih stavila malo maslinovog ulja, a zatim ubacivala po tri lepinje. To zavisi od veličine tiganja i veličine lepinja. Moje su bile velike kao dlan. Gledajte da ringla ne bude pregrejana, trebalo bi da se peku na srednjoj ka slaboj “vatri”. Po nekoliko minuta sa svake strane. Po potrebi sam dodava još malo maslinovog ulja. A kako na blogu već imam lepinje iz tiganja, ove sam nazvala lepinje iz ulja. U originalnom receptu plivaju u ulju, a nema potrebe. Ovako su ispale odlične.

Lepinje iz ulja 1 s

I konačne mere su:

  • 17 kašika ražanog brašna
  • 3 kašike ulja
  • 2 decilitra kisele vode
  • 2 kačičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli

Uz njih sam jela sitan sir pomešan sa tucanom paprikom, malo morske soli, i limunovog soka da bi se napravio kao krem sir. Ukoliko ne idete na posao posle ovakog doručka, u njega možete da dodate i malo smrvljenog belog luka.

Lepinje iz ulja 2 s

Prijatno!Ostavite komentar