Lepinja sa kajganom

09/09/2015

Lepinje sa kajganom 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Lepinja nikad dosta. Pravim ih sa svim mogućim brašnima, samo menjam gustinu testa. kada je testo gušće one se lepše formiraju i mogu da budu visoke. Međutim, kao što ste primetili, tada se brže suše i nisu toliko lepe sledeći dan. I zato, kada pravim malo veću količinu, ili kada ih spremam prethodno veče, onda ih napravim sa ređim testom. budu mnogo lepše i svežije ujutru.

Ovog puta sam mešala ražano, heljdino i ovseno brašno. Pre toga sam umutila jedno jaje, sipala jedan decilitar kisele vode i 150 grama brašna. Dodala sam so i maslinovo ulje. Zatim pola kašičice sode bikarbone i 2 kašičice limunovog soka. Ovo je bila gustina smese:

Lepinje sa kajganom 3 s

Vadila sam ih kašikom na pleh na koji sam stavila pek papir, a zatim posula ćurokotom.

Pekle su se oko 15 minuta na 220 stepeni.

Lepinje sa kajganom 1 s

I poslužile su kao pakovanje za kajganu. Kada je ona u pitanju, tu svako ima svoj način pravljenja. ja volim kada ostane mekana i sočna, ne volim kada se presuši. Da to postigla, jaja nikad ne pečem na visokoj temperaturi, već srednjoj. Kada ubacim jaja, saček da počne da se pravi donja korica, a to se desi za nekih 10 sekundi. Onda uzmemdrvenu veliku kašiku koju imam i povlačim poteze kao da pravim osmice po tiganju. Da ne bi izgubila svu svoju draž, kajganu ne treba peći više od minut. Nema potrebe, posebno ako pravite manju količinu u lepom, velikom tiganju.

A ako do sada niste napravili sendvič sa jajima i svežimcrvenim lukom, obavezno probajte kombinaciju, odlična je.

Prijatno!2 komentara

Ostavite komentar