Kuva i piše: Ana Anufrijev Odavno nisam eksperimentisala sa nekim novim …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kad god odete na neki sajt koji se bavi zdravijom ishranom uvek pročitate da ljudi koji imaju problem sa viškom kilograma ili šećerom treba da jedu hleb od ražanog ili ovsenog brašna. Ali niko ne napiše da sa tim brašnima nije uvek lako napraviti hleb, posebno ne sa ovsenim brašnom. Mislim da uopšte nije moguće napraviti hleb od samo ovsenog brašna. Sa ražanim je malo lakše, ali uvek naiđe kesa brašna sa kojom je nemoguće raditi. Obično bude krupnije mleveno i teško kao crna zemlja.
I tu u pomoć uskače psilijum. Nije jeftin, ali sada barem može da se nađe u svim bolje snabdevenim radnjama. I meni kesa traje baš dugo jer ga ne koristim često. Uglavnom jednom nedeljno stavim kašiku ili dve u pecivo. Dobro poveže smesu, posebno kada su u pitanju brašna teška za rad kao što su ovseno, heljdino ili ječmeno brašno. Pored toga što je dobar za testa, psilijum je dobar i za čišćenje creva.
Pročitajte još:
Psilijum – spas za jleb i lek za zatvor
Jedno vreme kod nas u zemlji nije mogao da se pronađe pa bi dobila po kesu od svakoga ko dođe sa puta. Lep poklon.
Za ovu lepinju vam je potrebno:
- 100 grama ražanog brašna
- 50 grama ovsenog brašna
- prstohvat ili dva morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 150 ml vode
- 2 kašičice kima + za posipanje
- prstohvat krupne morske soli za posipanje
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1 manja kašika psilijuma
Pomešate brašna, so, prašak za pecivo, psilijum i kim. Zatim dodate ulje i vodu. Kašikom zamesite pa ostavite testo da malo odstoji.
Mokrim rukama izvadite smesu, oblukujte je i stavite u pleh u koji ste stavili pek papir. Zagladite lepinju i pospite sa malo kima i krupnom morskom solju. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta na 210 stepeni.
Proverite čačkalicom da li je gotova. Ako se ništa ne lepi za čačkalicu kada je zabodete u lepinju pa izvadite to je to. Pustite lepinju da se malo ohladi pa je isecite i uživajte. Još je bila topla kada sam je nazala kajmakom. Uh.
Pored kajmaka bilo je tu i malo goveđe pršute, jedan čeri paradajz i par krugova krastavca.
Prijatno!
Recepti sa ražanim i ovsenim brašnom:
Poštovana Ana,pitanje za Vas : ako želim da skinem samo dva tri kg koliko je neophodno da budem u fazi restrikcije.
Unapred zahvaljujem na odgovoru!
Možete mesec dana, a i ne morate uopšte.