Svi preslozi važe i za one koji su u restrikciji
Kuva i piše.
Milena Milićević
Nema lepše i ukusnije hrane od kombinacije testa i sira, ako mene pitate. Mislim da sam već dosadila svima pričom da je topljeni sir u bilo kojoj kombinaciji za moju dušu i stomak najlepša „muzika“. Zato mi je nejasno kako je moguće da je ovaj recept za lazanje čekao više od dve godine u mojoj sveščici. A sada kada sam ga konačno probala, znam da će, bar sada dok sam „omađijana“ ukusom, narednih
mesec, dva često biti na meniju. Uz svu predigru pripreme domaće paste. Čarobno.
Možete svakako da kupite gotovu pastu, ali pravljenje domaće je nešto divno, a krajnje jednostavno. Da umesite vam treba 10 minuta, da odstoji testo pola sata, da razvaljate pola sata i kuvanje traje možda 30 sekundi do minut. Pa pravljenje palačinki traje duže. A tek pravljenje domaćih kora za pitu…u odnosu na pravljenje domaće paste, to je kvantna fizika. Sada kada sam, nadam se uspela da vas
„ubedim“ da je domaća pasta ipak domaća pasta, bez obzira da li pravite razne rezance, lazanje, raviole…možemo početi i sa receptom za Lazanje Verde.
Pogledajte kako smo pravili Lazanja Verde:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/550667329030958/
S tim što ću ovde napisati originalan recept za pravljenje lazanja, Ana je sa njima eksperimetisala, pa će napisati kako ih je ona napravila.
Recept za zelene lazanje koje je Ana pravila
Za zelene lazanje (po originalnom receptu, Ana ih je drugačije pravila, stiže recept) potrebno je:
- oko 250 gr spanaća
- 400 gr brašna
- 3 velika jajeta
Za pesto od oraha:
- 100 grama oraha
- 1 čen belog luka
- korica i sok 1 limuna ( dobro operite koru)
- 50 do 100 grama parmezana ( ili nekog starog, aromatičnog sira)
- oko 10 listića žalfije
- maslinovo ulje
Za bešamel sos:
- 2-3 pune kašike putera
- 3 kašike brašna
- oko 4 dcl pavlake
- oko 5 dcl vode
- so, biber, muskatni orah
- 5 kašika parmezana ( isto može neki stari sir)
Dok ja radim u kuhinji Ana sanjari:
Za slojeve i završni sloj trebaće vam i mozarela i još malo parmezana ( stari sir) Pa da počnemo od testa za lazanje. Ako ne želite da stavljate spanać da bi vam testo bilo zeleno, stavite još jedno jaje. Uglavnom je odnos brašno/jaja isti – 100 grama brašna – 1 jaje + eventualno jedno žumance. Ako stavljate spanać, blanširajte ga kratko, dobro ocedite i sameljite u secku ili najsitnije nožem isecite.
Brašno sipajte na radnu površinu ili neku činiju. Napravite rupu u brašn ( kao mali vulkan) u njega razbijte jaja. Stavite spanać na jaja. Sada kreće lagano povezivanje brašna i vlažnih sastojaka, odnosno jaja i spanaća. Smesa će na početku biti lepljiva i delovaće vam kao da vam ne ide. Samo još minut, dva strpljenja.
Nastavite da mesite ovu testastu masu do trenutka dok ne dobijete kompakto, tvrdo testo. Ako procenite u toku mešenja da je testo suviše meko, dodajte mrvicu, po mrvicu brašna dok ne dobijete tvrdu, kompaktnu loptu. Stavite je u samolepljivu foliju i ostavite testo da odmara bar pola sata.
Dotle napravite bešamel sos. Dobrano pune tri kašike putera istopite na laganoj vatri. Zatim dodajte 3 kašike brašna i mešajte dok brašno lagano ne potamni. Dok to mešajte, u pola litre vode razmutite 4 dcl pavlake dok ne dobijete mlečnu vodu. Kada po mirisu osetite da je brašno „uprženo“ dodajte mlečnu vodu i sve vreme mešajte žicom. Vatra ne treba da bude ni jaka ni slaba, ali na svakih minut promešajte. Primetićete da se sos polako ukuvava i steže zbog brašna. Izrendajte četvrtinu muskatnog oraščića ( nemojte iznad sosa, jer vam kao meni ceo oraščić može upasti unutra 😀 ). Mešjate dok ne procenite da je gustima bešamela odgovarajuća ( naravno kada se prohladi, on će se dodatno stegnuti). Na samom kraju dodajte i parmezan ili neki drugi stari – aromatičan sir. Pošto je sir slan, ne solimo bešamel.
Prelazimo i na pesto od oraha. U blender stavite orahe, beli luk, narendanu koricu limuna i sok, so, biber, listiće žalfije i parmezan. Sve izmisajte i onda dodajte maslinovog ulja do željene gustine pesta ( može biti gušći, kao što je nama bio,
vidite u videu, a možete ga napraviti i ređi).
Kada smo pripremili oba sosa, prelazimo na pravljenje testenine. Ako imate one starinske mašinice za testenine extra, ali i ako nemate u ruke flašu od vina ili nečega drugog ili oklagiju i krećite u razvijanje. Ako razvijate na mašinici, onda otkinite parče testa, malo ga izdužite rukama, pobrašnite i stavite u mašinicu koja je na najdebljem podeoku. Provucite. Ako koristite integralno brašno, raspadaće
vam se u prvom provlačenju. Nema mesta panici. Još dva, tri puta provucite na najdebljem podeoku i već ćete videti kako se testo lepo povezuje i „razmekšava“.
Sada smanjite debljinu na mašinici. Idemo opet, mrvca brašna i kroz mašinicu.
Jednom rukom držite testo, drugom ga „dočekujemo“ ispod“. Ovako radite dok ne dobijete testo željene debljine. Svakako, preporuka je da za lazanje bude malo deblje od recimo testa za testeninu. Sada kada ste dobili lepe, tanke parčiće, isecite ih na širinu ili dužinu posude u kojoj ćete slagati lazanje. Za sve vas koji razvlačite oklagijom ili flašom, ovo ide malo sporije, ali isti je princip. malo brašna na radnu površnu, pa malo oklagijom po testu. Pa mrvica brašna po testu i nastavite da tanjite testo do željene debljine ( za vas koji koristite ovu „peške“ metodu, super je stvar što ćete imati lepo oblikovane ruke).
Kako je sve izgledalo na kraju:
Sveže napravljena domaća testenina se bukvalno kuva tridesetak sekundi sekundi do minut.
Zagrejte vodu do vrenja. Obilato je posolite. Spustite testo za lazanje i posle minut slobodno ga izvadite na krpu ili cediljku. Ako procenite da je psole vrele kupke i dalje tvrdo, ostavite testo još minut u vreloj vodi. I došli smo do umetničkog posla. Slaganja lazanja. Posudu u kojoj pečete lazanje premažite za svaki slučaj sa malo putera. Savet je da lazanje budu tanje, da se brže ispeku, mada mi smo planirale da budu tanke, ali ja sam se zanela u slaganju pa su kipele u toku pečenja. Na dno posude namažite bešamel sos. Stavite prvi sloj testa za lazanje. Zatim staviljate pesto, pa bešamel, pa parčiće mozarele. Ide opet sloj testa, pesto, bešamel, mozarela. Možete staviti još jedan sloj. Završnica je testo koje ćete premazati sa bešamelom, staviti mozarelu, malo parmezana i nekoliko listića žalfije.
Naslagana lazanja ide u rernu koju ste zagrejali na 220. Pecite dok ne porumeni. U zavisnosti od debljine lazanje, peći će se od pola sata do eventualno 40 minuta.
Naše lazanje su kipele u toku pečenja, jer sam ja bila zanesena u mazanje i slaganje ne razmišljajući da će se bešamel i sir rastopiti i da će ta radost početi i da curi. No ipak to nije smetalo da ih smažemo u rekordnom roku. Kako je od danas u grupi Hrono recepti počeo izazov #domacapasta , želim vam svima sreću. I neka vas ovaj duži tekst nikako ne obeshrabri da pravite domaću pastu. Zaista je jednostavno, a o ukusu i teksturi da i ne govorim.
Prijatno vam bilo.
KLIK NA LINK: POGLEDAJTE SVE PIDŽAMA ŽURKE
PS. Recepte za bešamel i pesto od oraga ćemo posebno staviti na blog da biste lakše našli recepte jer mogu za sve i svašta da se iskoriste.