Lava cake – Monster

30/05/2015
Kuva i piše:
Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

 

Potrebno je:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela
  • 120 grama čokolade ( 70% kakaoa )
  • 120 grama putera
  • 2 jaja
  • 1 kašika agava sirupa ( može i ne mora )
  • 40 grama brašna ( ja sam koristio heljdino )
  • kašičica rogača u prahu
  • prstohvat soli

U posudu sam stavio čokoladu, so i puter ( koji je oko pola sata bio na sobnoj temperaturi ) pa stavio na šerpu u kojoj na niskoj temperaturi ključa voda ( kod mene od 0-9 je bilo na 3 ) i ostavio da se topi. Mikserom sam penasto umutio jaja sa jednom kašikom agava sirupa. Lagano sam dodavao otopljenu čokoladu i puter u posudu sa umućenim jajima i lagano mešao varjačom da se sastojci sjedine. Vodite računa da otopljena čokolada i puter ne budu vreli jer će se napraviti kajgana. Onda sam dodao brašno, kašičicu rogača u prahu i sve opet lagano mešao dok se ne dobije smesa za Lava cake.

Ova količina je dovoljna za 3 keramičke posude prečnika 9 santimetara koje ja imam. Unutrašnjost posuda sam premazao puterom, u svaku dodao po malo rogača u prahu i protreso ih da se rogač skroz zalepi na dno i zidove posuda. Sipao sam smesu u posude i pekao 13 min u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Lava cake 1 s

Minutaža pečenja će kod svakog biti drugačija jer sve zavisi od rerne. Ja sam bukvalno sedeo na stolici pored rerne i proveravao kolač. Gotov je kada vidite da se krajevi odvajaju od posude a da gornji deo ne pukne i ne podigne se. Ako se to desi onda se presušio. Biće on ukusan i ako se presuši ali onda neće iz njega poteći lava od čokolade.

Lava cake 2 s

Lava cake 3 s

Kad je pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se 1 munut prohladi. Provučete nožem izmedju kolača i posude, onda poklopite tanjirom, okrenete tanjir i Lava je serviran. Ja sam ga ukrasio jagodama koje sam naravno pojeo.

Prijatno.

Play:



10 komentara

  1. Pravila sam danas ovaj kolac postujuci instrukcije i bio je odlican! I meni je trebalo 14 min i mada je poceo da raste i malo je napukao, unutra nije postao suv.

  2. Dragi Roberte,
    hvala na sjajnoj poslastici….ja ga pecem znatno krace, da bi lava potekla…tj 5-6 min na 180 (gornji i donji grejac + topao vazduh).
    Cak su i deca odusevljena, a one bas i nisu ljubitelji moje hrono kuhinje…

  3. Meni uopste nije ispalo. Bilo je jako slano,nije imalo cokoladu u sredinu t.e nije tekla…Ne znam u cemu je problem. Pravila sam sa razeno brasno i tacno po ovom receptu. Pekla sam taman,mozda i premalo. Pokusacu ponovo za neku nedelu,pa ne znam sta da smenim.

  4. Marija, probajte sa heljdinim brasnom. Rerne su sigurno drugacije pa ga pecite onda krace. Stavite jednu kasiku Agava sirupa ili probajte sa fruktozom da bude sladje.

Ostavite komentar