Ne znam ko ovo neće probati, pica umak je nestao u trenu
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ako ustanem kasnije, pa samim tim i doručkujem kasnije nego što bi trebalo, gledam da spremim neđto lagano, bez mnogo brašna. Ovog jutra sam spremala mafine. Priznaćete da nisam skoro.
Potrebno vam je:
- 3 jaja
- 3 kašike mekinja
- 1 kašika ovsenog brašna
- 3 kašike sremskog (švapskog) sira
- Prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- Dve kašike maslinovog ulja
U čini prvo dobro umutite jaja. Zatim dodate prašak za pecivo i so, pa još jednom zamutite mikserom. Posle toga sve možete da radite kašikom. Ubacite mekinje, ja sam koristila speltine, jer sam samo njih imala u kući, vi možete koje želite. Onda stavite kašiku brašna pa 3 kašike sira i maslinovo ulje. Sve lepo promešajte kašikom i punite kalupe za mafine. U kalup sam pre toga stavila papiriće.
Kalup sam skroz izgrebala i ne želim da pečem samo u njemu. Dok ne kupim novi.
Od ove smese je ispalo tačno šest komada. Ako vas više jede, samo povećajte proporcionalno količine.
Mafini su bili jako mekani. I šareni unutra, pošto su mekinje tamne, a ovseno brašno i sir beli.
Prijatno!
PS. Pošto se u ovom jelu mešaju jaja i sir, ono se u hrono ishrani smatra komplikovanim, a takva jela se ne preporuluju često na samom početku ishrane. Jednom u dve nedelje.
Pitanjce – koliko komada ovakvih mafina je razumno da se pojede za dorucak?
Ova vrsta mafina mi uvek toliko neodoljivo njamasto izgleda, da mislim da bih se tesko suzdrzavala da ne preteram. ;)))
Ja sam pojela 4. Sve zavisi od vašeg organizma i koliko ćete biti aktivni u toku dana. I zavisi koliki ste 😀 Ne verujem da bi nekom muškarcu od 190 cm 4 komada bila dovoljna. Mada, ko zna…. 😀
Pozdrav Ana.
Da li za pravljenje ovih mafina može da se koristi bilo koji sir ili samo sremski? 🙂
Možete da stavite i neki drugi
posto jas sum od Makedonija neznam sto se toa “mekinje” ke ve molam da mi objasnite ako sakate Pozz Tina 🙂
Mekinje se dobijaju mlevenjem opne od žitarice.
Od kog proizvodjaca kupujete sremski sir? Hvala 🙂
Na pijaci.