Kako da napravite prirodno kvasno testo i hleb

10/02/2016
Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana profil novo s

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Morala sam da probam ponovo. Iako sam svojevremeno uspela da napravim domaći kvas za hleb, nisam bila odu[evljena tim dugim čekanje da testo poraste. Ali, onda su brzi hrono hlebovi povratili tu magiju moći da nešto čekam…

Za kvas mi je trebalo 15 dana.

 • 1 supena kašika brašna
 • na vrh noža šećera (za stvaranje kvasa se uvek koristi nešto slatko ali u minimalnim količinama)
 • i malo vode da se napravi gusta smesa

Čuvati u staklenoj činiji, na relativno toplom mestu. Trebalo je 3 dana da počnu mehurići da se naziru. Od tog trenutka potrebno je da svakodnevno izbacite malu količinu smese i da dodate 1 ravnu supenu brašna i opet malo vode da se stvaranje gljiva pospeši. Miris testa će biti između sirćeta i neke blage rakije. Počelo je vrenje i normalno je da miriše na alkohol.

Kvas 1 s

Kada je kvas dostigao brzinu dupliranja u toku 6-8 sati gotov je. Može se pristupiti pravljenju hleba. Od tog trenutka nađite mu mesto u frižideru.

Kvas 3 ss

Hleb:

400 grama brašna (pola integralnog pšeničnog, a pola ražanog) sipati u vanglu. Sipati i 1,5 supenu kašiku kvasa, soli, malo ulja i zamesiti sa mlakom vodom. Ja sam stavila i semenke suncokreta. Oko 350 militara vode (mada iskreno, nisam merila vodu), stavila sam odokativno.

Kvasni hleb 1 s

Poklopljeno testo ostavila sam da nadođe. Trebao je ceo dan. Sutradan od testa odvojiti 1,5 supenu kašiku i vratiti u ostatak kvasa. Premesiti, pa staviti u kalup i tu ostaviti da nadodje. Trebalo je oko 4 sata. Hleb staviti da se peče i peći oko 40 minuta na 220 stepeni.

Kvasni hleb 2 s

NAPOMENA

U hrono ishrani se preporučuju hlebovi bez kvasca, pa ako i napravite ovakav hleb, iako je sve 100% prirodno, trebalo bi da ga tostirate.4 komentara

 1. Ako sam dobro razumela postupak od trećeg do 15-tog dana se svaki put izbacuje i dodaje malo brašna? Da li poklopac preko kese treba jako zatvoriti, ili tak onako da ima malo vazduha?
  Mene interesuje isto tako postupak sa onim u tegli. Kada se oduzme od pravljenja hleba i stavi u teglu…. koliko to može dalje da stoji u tegli generelano? Ako se pravi hleb npr. dva puta nedeljno, da li je npr. to dovoljno za obnavljanje kvasa u tegli?
  Izvinjavam se na suvišnim pitanjima, htela bih da pravim, a nikad nisam ovako hleb pravila. 😀

 2. I mene zanimaju odgovori na ova pitanja koja je Sanja postavila. Malo je procedura u nekim segmentima konfuzna. Oko održavanja kvasa dugoročno.
  Srdačan pozdrav.

 3. Pre svega Kvasno testo ili Lievito Madre ili Sourdough je mešavina vode i brašna i ničeg više. Ono što se dešava u toj smesi je da se gljivice i bakterije već prisutne u vazduhu i okolini aktiviraju kada brašno dođe u kontakt sa vodom i počnu proces fermentacije. One se hrane skrobom koji se nalazi u brašnu te je potrebno periodično dodavati brašno kako bi gljivice i bakterije imali stalan izvor hrane. Ova vrsta kvasca može da traje godinama ukoliko se pravilno održava.

  Što se tiče pravljenja i održavanja kvasnog testa procedura je sledeća:

  – Prvog dana se uzme oko 50g brašna (2 pune kašike brašna) i isto toliko vode (NAPOMENA 1: Možete koristiti i više brašna i vode ali kako će se to brašno u početku bacati, kao što je i napisano ovde, nema potrebe koristiti više. NAPOMENA 2: Stavite smesu u staklenu teglu kako biste mogli da pratite kvasno testo i koliko mu vremena treba da dostigne duplu veličinu. Ovo je bitno da biste znali da je vaše testo spremno za upotrebu. Tegla treba da bude dovoljno velika da u nju stane kvasno testo i kada nadođe duplo. Dobar pokazatelj je kada testo nadođe za oko 6 sati)
  – Sledećeg dana, dakle posle 24h izvadite oko polovinu smese i stavite još 50g brašna i 50g vode
  – Ponavljajte proces bar 2 nedelje i pratite za koliko vremena testo nadođe duplo. U svakom slučaju tek posle 15ak dana će vaše testo biti spremno za pravljenje hleba. Posle nedelju dana će biti dovoljno jako za recimo kolačiće ili palačinke (npr one deblje američke).
  – Tegla ne treba da bude jako zatvorena već treba da ulazi vazduh koji potpomaže fermentaciju kvasnog testa

  Kada se testo ne koristi može da se stavi u frižider (ovog puta jako zatvoriti poklopac) i čuva oko nedelju do dve dana (meni je čak izdržalo i mesec dana, ali je je već bilo staro 5 meseci tako da je bilo dovoljno jako da izdrži takav tretman. Generalno savetujem da ne stavljate u frižider kvasno testo ako nije staro barem mesec dana jer se još uvek nije napravila dovoljna koncentracija gljivica i bakterija). Pre stavljanja u frižider potrebno je “nahraniti” testo odnosno dodati brašna, sačekati oko sat vremena da fermentacija krene i onda staviti u frižider. Ukoliko ćete ga držati recimo 2 nedelje u frižideru stavite malo više brašna i manje vode. Gušće kvasno testo može duže da opstane od tečnog.

  Ja ga korisitm svaki vikend, u subotu, tako da u četvrtak uveče izvadim kvasac, odbacim pola (biće jako kiselo) i stavim brašna i vode. Na svakih 12h ponovim proces, dakle u petak ujutru, petak uvece i onda 6 sati pre korišćenja. Ovo mi pomaže da probudim i dovoljno osvežim testo kako bi bilo spremno za upotrebu. NAPOMENA: nemojte se mnogo brinuti oko satnice, bitno je da ga dovoljno osvežite nakon kraćeg zimskog sna da bude spremno za upotrebu. Ako nemate vremena u četvrtak da ga osvežite možete to uraditi i u petak (ja više volim da krenem od četvrtka :)). Još jedna stvar, ja sad više ne bacam kvasno testo nego ga ispečem u tiganju (dodam još malo brašna, vode, možda jedno jaje, malo soli) i napravim neku vrstu palačinke/hleba u tiganju.

  Bitno je još napomenuti da pre korišćenja kvasnog testa za pravljenje hleba ili bilo čega drugog, treba izdvojiti malo istog, dodati brašna i vode i staviti u frižider, ako se neće više koristiti.

  Pozdrav!

Ostavite komentar