Kuva i piše: Ana Ćubela I ovog jutra jednostavan doručak: malo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Do sada sam više puta jela kuvanu speltu: zapečenu sa sirom i šunkom, sa slaninom, pa čak sam probala i neku kao slatku varijantu. Ali ova kombinacija sa avokadom, pečenicim i jajetom je daleko najbolja.
Speltu sam, kao i uvek, ujutru potopila u vodu (sve žitarice treba obavezno namakati zbog fitinske kiseline), zatim sam je uveče stavila u novu vodu, pustila da vri nekoliko minuta, poklopila, i uvila šerpu u ćebe.
Do ujutru je nabubrila skroz, a šerpa je još bila topla.
Na malo ulja sam prodinstala iseckan praziluk, dodala speltu i malo posolila i pobiberila. Dinstala sam par minuta, samo da se ukusi izmešaju.
Za to vreme sam na teflonu samo malo zapekla pečenicu.
U činiju sam izručila speltu, dodala pečenicu i malo avokada, koji sam prelila pre toga limunom. Na sredinu sam stavila poširano jaje (pogledajte kako se pravi, korak, po korak), dodala još malo soli i šarenog bibera preko.
I ispao je savršen doručak. I poprilično zdrav, jedite cele žitarice barem jednom do dva puta nedeljno.
Prijatno!