Španci imaju jedan fenomenalan recept za jelo koje oni zovu TORTILLAS DE PATATAS
Kuva i piše:
Milena Milićević
Došla je zima drugari…kalendarski smo doduše još u jesenjem modu, ali ovaj sneg koji je vejao nas opominje da treba zagrejati telo, a i stomake. Ovih dana sve mi je u znaku kupas. U kačicu sam ostavila nekoliko glavica za kiseli kupus, od dve – tri sam skuvala sladak kupus, a od ostataka svežeg, sam jela salatu za večeru. MiMi kupusanka 😀 .
Dok ne dođe na red sarma, podvarak i kuvani kiseli kupus, ja ne odustajem od slatkog. Počeo je Božićni post, pa svi oni koji poste na vodi, pa i oni koji jedu i ulje u toku tog posta mogu da skuvaju ovakav kupus. Takođe, oni koji ne poste, mogu u ovakav kupus da dodaju sveže meso, bilo koje, mogu da dodaju i suvo….izvolite i birajte. Ja nikada ne predlažem nešto, dok sve varijante ne isprobam, a kako sam probala sve tri, ne mogu stvarno da se odlučim koja je bolja.
U danu kada imate bezbroj obaveza, onih dragih i onih poslovnih, a nemate skuvan ručak, ovo jelo je idealno. Zahteva vrlo malo pripreme, a slobodno možete da zaboravite na njega, jer spada u kategoriju „jelo koje nemoš prekuvat ” jer, što se duže kuva, to je ukusnije. Počnimo za pripremom ručka za „ne zaborav“ 😀 .
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Za dve do tri osobe ili za dva ručka za one singl:
– glavica kupusa
– 2 crna luka
– 2 čena belog luka
– 3 šargarepe (za one u restrikciji, šargarepu iz ovog jela ne jedete)
– 1 veća ili 2-3 manje sveže paprike
– 1 suva paprika (ako nemate, može i bez nje)
– 1 ljuta paprika ( ako ne jedete luto, preskočite ovaj korak)
– meso po izboru, sveže ili suvo (za one koji poste, preskočite i ovaj korak)
– so
– biber
– lovor
– tucana paprika / može ljuta/
– nana
Na masti ili maslinovom ulju, propržite ne tako sitno seckan crni luk, (ukoliko postite na vodi, sipajte na dno malo vode i na tome prodinstajte), zatim dodajte i beli, pa ubacite šargarepu i paprike. Pitate se verovatno zašto paprika. Pa moja mama, a ja njoj verujem, kaže da ta sveža paprika, slatkom kupusu daje neki divan šmek. Probala, sviđa mi se. Stavite je celu, a posle je jednostavno izvadite, pošto
tako raskuvana i nije baš nešto.
Ukoliko ste u restrikciji, slobodno šargarepu isecite krupnije, da biste posle mogli da je izvadite, jer se zbog visokog glikemijskog indeksa šargarepa u restrikciji ne jede kuvana, već samo u sirovom stanju. Sa druge strane, za one vanrestrikcije, veoma je poželjna, jer jako dobro utiče na varenje.
Elem, vratimo se ovoj brzinskoj pripremi ovog jela. Ubacite meso koje želite. Isprobala sam sa sirovim junećim, sirovim goveđim mesom, čak i sa piletinom, a kuvala sam i sa suvim mesom. Takođe ovaj poslednji put pao je sladak kupus bez mesa. Savršenog ukusa i dalje.
Kupus isecite kako želite, ja obično sečem na krupnije komade. Sipajte dve-tri čaše vode. Količina tečnosti treba da bude negde na polovini svega što je u šerpi ili loncu, nikako baš do vrha, jer će huvanjem kupus pustiti vodu.
*P.S. ovde možeš video ako hoćeš 😀