Kupus za nezaborav – mrsni i posni

25/12/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Došla je zima drugari…kalendarski smo doduše još u jesenjem modu, ali ovaj sneg koji je vejao nas opominje da treba zagrejati telo, a i stomake. Ovih dana sve mi je u znaku kupas. U kačicu sam ostavila nekoliko glavica za kiseli kupus, od dve – tri sam skuvala sladak kupus, a od ostataka svežeg, sam jela salatu za večeru. MiMi kupusanka 😀 .

Dok ne dođe na red sarma, podvarak i kuvani kiseli kupus, ja ne odustajem od slatkog. Počeo je Božićni post, pa svi oni koji poste na vodi, pa i oni koji jedu i ulje u toku tog posta mogu da skuvaju ovakav kupus. Takođe, oni koji ne poste, mogu u ovakav kupus da dodaju sveže meso, bilo koje, mogu da dodaju i suvo….izvolite i birajte. Ja nikada ne predlažem nešto, dok sve varijante ne isprobam, a kako sam probala sve tri, ne mogu stvarno da se odlučim koja je bolja.

Kupus bez mesa

U danu kada imate bezbroj obaveza, onih dragih i onih poslovnih, a nemate skuvan ručak, ovo jelo je idealno. Zahteva vrlo malo pripreme, a slobodno možete da zaboravite na njega, jer spada u kategoriju „jelo koje nemoš prekuvat ” jer, što se duže kuva, to je ukusnije. Počnimo za pripremom ručka za „ne zaborav“ 😀 .

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Za dve do tri osobe ili za dva ručka za one singl:

– glavica kupusa
– 2 crna luka
– 2 čena belog luka
– 3 šargarepe (za one u restrikciji, šargarepu iz ovog jela ne jedete)
– 1 veća ili 2-3 manje sveže paprike
– 1 suva paprika (ako nemate, može i bez nje)
– 1 ljuta paprika ( ako ne jedete luto, preskočite ovaj korak)
– meso po izboru, sveže ili suvo (za one koji poste, preskočite i ovaj korak)
– so
– biber
– lovor
– tucana paprika / može ljuta/
– nana

Kupus sa suvim mesom

Na masti ili maslinovom ulju, propržite ne tako sitno seckan crni luk, (ukoliko postite na vodi, sipajte na dno malo vode i na tome prodinstajte), zatim dodajte i beli, pa ubacite šargarepu i paprike. Pitate se verovatno zašto paprika. Pa moja mama, a ja njoj verujem, kaže da ta sveža paprika, slatkom kupusu daje neki divan šmek. Probala, sviđa mi se. Stavite je celu, a posle je jednostavno izvadite, pošto
tako raskuvana i nije baš nešto.

Ukoliko ste u restrikciji, slobodno šargarepu isecite krupnije, da biste posle mogli da je izvadite, jer se zbog visokog glikemijskog indeksa šargarepa u restrikciji ne jede kuvana, već samo u sirovom stanju. Sa druge strane, za one vanrestrikcije, veoma je poželjna, jer jako dobro utiče na varenje.

Kupus s piletinom

Elem, vratimo se ovoj brzinskoj pripremi ovog jela. Ubacite meso koje želite. Isprobala sam sa sirovim junećim, sirovim goveđim mesom, čak i sa piletinom, a kuvala sam i sa suvim mesom. Takođe ovaj poslednji put pao je sladak kupus bez mesa. Savršenog ukusa i dalje.

Kupus isecite kako želite, ja obično sečem na krupnije komade. Sipajte dve-tri čaše vode. Količina tečnosti treba da bude negde na polovini svega što je u šerpi ili loncu, nikako baš do vrha, jer će huvanjem kupus pustiti vodu.

*P.S. ovde možeš video ako hoćeš 😀

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar