Kumin – magičan začin koji pomaže i u topljenju kilograma

21/03/2015

kumin-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kumin je jak i neobičan začin kojeg još zovu indijski kim ili đira (zeera), latinski naziv je Cuminum cyminum. Seme izgleda potpuno isto kao i seme kima na koji smo mi navikli i koji rado jedemo sa pecivima. Ali tek kada pomirišete oba, shvatite da su u pitanju dva potpuno različita začina.

Kumin ima jak, neobičan miris, ne znam sa čim bi ga uporedila, ali to ne treba da vas plaši. U jelu bude dosta blaži nego kada otvorite teglicu. Odlično ide uz meso, bilo koje, i u različite soseve. Ja ga od nedavno, po nagovoru Mirjane Đurđević, stavljam i u hlebove. Uz granule belog luka, svakom pecivu daje egzotičan, lep šmek.

Ako ga do sada niste koristili, prvi put ga stavite manje. Pa ga onda isprobajte u svim varijantama.

Ovaj začin možete da pronađete u različitim kuhinjama, ne samo indijskoj, zapisi kažu da su ga koristili i drevni Egipćani i stari Rimljani. A sama biljka se koristi i u medicinske svrhe, jer je jako dobra za probavu i u borbi protiv prehlade.

Čitajući o kuminu, da bi mogla što više da vam napišem, naišla sam na podatak da je kumin jako dobar i za skidanje kilograma. Prema jednom istraživanju sprovedenom u Iranu, 88 ispitanica podelile su se u dve grupe. Svaka grupa je tokom tri meseca bila na istom režimu ishrane koji je brojao 500 kalorija manje u odnosu na njihov pređašnji režim.

Uz te izmene, jedna grupa žena dobijala nešto manje od jedne kašičice kumina koju je konzumirala svakog dana sa 150 mililitara jogurta.

Nakon tri meseca, ispitanice iz grupe koja je konzumirala kumin imale su u proseku 2 kilograma manje u odnosu na drugu grupu koja nije koristila ovaj začin. Takođe, žene koje su redovno konzumirale kumin, imale su manji holesterol i generalno bolju krvnu sliku.Ostavite komentar