Prijelo mi se samo ovseno brašno! Volim njegovu gorčinu, a valjda zato volim i masline, senf, grejpfrut…
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Već duže vreme se meračim da ih napravim. Od kako mi je na Fejsbuku iskočila slika sa pirinčanim kuglicama i sirom unutra.
Za ovo jelo vam treba:
- šolja prosa (2 decilitra) + 2 kašike
- 2 jaja
- pakovanje sveže mocarele
- 2 kašike prosenog brašna
- pola veze peršuna
- malo maslinovog ulja
- so
Ujutru sam potopila proso i ostavila ga ceo dan u vodi. Kada sam se vratila sa posla, stavila sam ga u novu, posoljenu vodu i pustila da vri nekoliko minuta, poklopila i sklonila sa ringle.
*Sve žitarice treba potapati pre upotrebe da bi se neutralisala fitinska kiselina iz njih.
Sledeće jutro sam umutila dva jaja i umešala u proso. Možda sam mogla i jedno, ali sam se uplašila da neće biti dovoljno da se lepo formiraju kuglice. Pirinač u sebi ipak ima dosta skroba i to ga čini fino lepljivim i pogodnim za oblikovanje.
Zatim sam napravila “prezle”, jer sam htela da kuglice budu što hrskavije iako se ne peku u vrelom ulju. Uzela sam dve kašike sirovog prosa i ubacila ih u secka. Zavrtelela sam nekoliko puta dok nisam dobila sitne mrvice. Zatim sam dodala iseckan peršun i dve kašike prosenog brašna i ponovo mlela dok nisam dobila željeni izgled.
Stavila bi smesu prosa i jaja na dlan, dodala kockicu mocarele i pokrila je ostatkom smese. A zatim oblikovala kuglicu.
Valjala sam ih malo u maslinovo ulje, a malo u “prezle”, i ređala na pek papir.
Pošto sam prvi put pravila ovako nešto, pomislila sam da će kuglice gorčiti zbog previše vrsta prosa, pa sam samo pola uvaljala u “prezle”. Kakva greška. Ne da nisu gorčile, već su bile savršene. Mada nisu loše bile ni ove bez “pokrivača”.
Stavila sam ih u zagrejanu rernu, smanjila na 220 stepeni i pekla dok nisu porumenele. Trebalo im je između 20 minuta i pola sata.
Fantazija u ustima! Ne čekajte da se ohlade, odmah navalite na njih.
jos jedan recept gde krene voda na usta dok ga samo citam 🙂
sme li ovo u restrikciji? hvala
Sme. Ali pošto idu jaja i sir ne treba često
Draga Ana,hvala na jos jednom super receptu!Meni nije masa bas ispala kompaktna,procenih da necu sa lakocom formirati kuglice,tako da sam fetu odmah dodala u testo(pretpostavih da ce u bilo kom obliku da budu ukusne 🙂 Tako da ovim zelim da ohrabrim one kojima se isto desi-kasikom sam spustala na pek papir i ispale su super ukusne,u sredini mekane,po obodu hrskave,(Debljina ~1cm R~6 kad se kasikom spusti na papir.)
Veliki pozdrav
jel moze umesto prosa da se koristi cinoa?
Može
Koliko grama mocarele ide po receptu? Jedva cekam da probam recept, hvala!
Nisam merila koliko grama, otkinula bih malo parče.