Kuglice od prosa sa mocarelom

27/02/2015

kuglice-od-prosa-sa-mocarelom7s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Već duže vreme se meračim da ih napravim. Od kako mi je na Fejsbuku iskočila slika sa pirinčanim kuglicama i sirom unutra.

Za ovo jelo vam treba:

  • šolja prosa (2 decilitra) + 2 kašike
  • 2 jaja
  • pakovanje sveže mocarele
  • 2 kašike prosenog brašna
  • pola veze peršuna
  • malo maslinovog ulja
  • so

Ujutru sam potopila proso i ostavila ga ceo dan u vodi. Kada sam se vratila sa posla, stavila sam ga u novu, posoljenu vodu i pustila da vri nekoliko minuta, poklopila i sklonila sa ringle.

*Sve žitarice treba potapati pre upotrebe da bi se neutralisala fitinska kiselina iz njih. 

Sledeće jutro sam umutila dva jaja i umešala u proso. Možda sam mogla i jedno, ali sam se uplašila da neće biti dovoljno da se lepo formiraju kuglice. Pirinač u sebi ipak ima dosta skroba i to ga čini fino lepljivim i pogodnim za oblikovanje.

Zatim sam napravila “prezle”, jer sam htela da kuglice budu što hrskavije iako se ne peku u vrelom ulju. Uzela sam dve kašike sirovog prosa i ubacila ih u secka. Zavrtelela sam nekoliko puta dok nisam dobila sitne mrvice. Zatim sam dodala iseckan peršun i dve kašike prosenog brašna i ponovo mlela dok nisam dobila željeni izgled.

kuglice-od-prosa-sa-mocarelom1s

Stavila bi smesu prosa i jaja na dlan, dodala kockicu mocarele i pokrila je ostatkom smese. A zatim oblikovala kuglicu.

Valjala sam ih malo u maslinovo ulje, a malo u “prezle”, i ređala na pek papir.

kuglice-od-prosa-sa-mocarelom3s

Pošto sam prvi put pravila ovako nešto, pomislila sam da će kuglice gorčiti zbog previše vrsta prosa, pa sam samo pola uvaljala u “prezle”. Kakva greška. Ne da nisu gorčile, već su bile savršene. Mada nisu loše bile ni ove bez “pokrivača”.

Stavila sam ih u zagrejanu rernu, smanjila na 220 stepeni i pekla dok nisu porumenele. Trebalo im je između 20 minuta i pola sata.

Fantazija u ustima! Ne čekajte da se ohlade, odmah navalite na njih.

kuglice-od-prosa-sa-mocarelom5s



7 komentara

  1. jos jedan recept gde krene voda na usta dok ga samo citam 🙂
    sme li ovo u restrikciji? hvala

  2. Draga Ana,hvala na jos jednom super receptu!Meni nije masa bas ispala kompaktna,procenih da necu sa lakocom formirati kuglice,tako da sam fetu odmah dodala u testo(pretpostavih da ce u bilo kom obliku da budu ukusne 🙂 Tako da ovim zelim da ohrabrim one kojima se isto desi-kasikom sam spustala na pek papir i ispale su super ukusne,u sredini mekane,po obodu hrskave,(Debljina ~1cm R~6 kad se kasikom spusti na papir.)
    Veliki pozdrav

Ostavite komentar