Kubano sendvič, svi kažu najbolji na svetu

09/11/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ne, najbolji kubano sendvič se ne pravi na Kubi, vec nekih 165 kilometara severnije. Na Floridi. Nije ni nastao na Kubi, mada neki tvrde da je današnji kubano varijacija sendviča od sira i sunke koju su jeli radnici duvanske industrije, umorni od savijanja i rolovanja listova duvana po svojim butinama. Tako nekako kaze legenda.

Kao i sva druga dijasporska jela, i ovaj je nastao iz nostalgije za rodnim krajem. Sredinom 19 veka, kada se duvanska industrija sa Kube preselila na Floridu. A u Americi je postao popularniji među širim masama dolaskom Fidela na vlast i velikim prilivom kubanske imigracije. Danas, gde god postoji kubanska dijaspora, tu je i kubano. Ujedno je i jedno od najpopularnijih street food jela u Majamiju. Nisam bila ni na Floridi, ni na Kubi, ali imam kumu Kubanku. I to se računa, zar ne?

I otkud mi Italijani u svemu tome? Pa… i ovdasnja emigracija ima udela u ovom sendviču.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Elem, sredina 19 veka je i duvanska industrija se sa Kube polako preseljavala na Floridu. Tampu, tačnije. Tamo i nastaje prvi kubano u obliku sličnom koji danas postoji. O bitnosti ovog sendviča govori i činjenica da je 2012. gradski savet u Tampi promenio naziv sendviča u “Istorijski Tampa kubanski sendvič”.

Od sastojaka su potrebni dobar hleb za sendviče, tipa bageta, ostaci svinjskog pečenja, šunka, švajcarski sir (nije mi jasno odkud Švajcarci tu, ali se vazda umešaju) i u verziji iz Tampe salama tipa cajne, samo ona sira koju su tu umuvali Italijani. I da, senf za unutra, kiseli krastavcici za između, i puter za namazati spolja.

Ja nisam imala ama bas nikakav baget niti bilo sta slično, i ostala sam bez speltinog brašna da napravim neki dobar hleb, pa sam iskoristila ražane lepinje pravljene od smese za ražano-laneni hleb sa bloga. Aako neko do sad nije ukapirao da samo ovaj hleb pravim, evo ga link 😊:

RAŽANI HLEB SA LANOM

Mogu dobro da legnu i mocne chia lepinje, pa napravite oblik kifle, ili somuni od Marija Djukanovic.

Ali sam slucajno imala ostatak svinjskog pecenja, i kubano je morao pasti.

I onda redom :

• Preseći hleb na pola
• Namazati unutrašnjost senfom
• Staviti cepkanu svinjetinu
• Staviti šunku
• Staviti tu Italijansku salamu, čajnu, izletnicku, tanko secenu, ako hoćete Tampa varijantu ( ja sam jedan napravila sa njim)
• Staviti krastavčice
• Staviti sir (tipa ementaler, ili bilo koji drugi kačkavalj, ako niste u restrikciji)
• Zatvoriti i pravac u toster

Ko nema toster, kao ja, u suvi tiganj i alu foliju preko, pa neku potesku serpu odozgo. Kad malo porumeni, premazati otopljenim puterom. Dobro ureskati. Varijanta da izbegnete puter je da se koristi maslinovo ulje umesto putera. Nije to to, ali ako bas insistirate….

I ako ikako imate mogucnosti, pogledajte film Chef, sa fenomenalnom ekipom. I kubanom. Ali da ne odajem zaplet. Trailer ovde:

P.S. gledajte dok doruckujte, ako je ikako moguce.

Prijatno! Pardon, ¡buen provecho!Ostavite komentar