Krmenadle sa senfom i slačicom

16/06/2015

Krmendale sa senfom 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne bežim ni od jedne vrste mesa, pa ni od svinjetine. Ali vodim računa da je ne jedem baš prečesto.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • Nekoliko krmenadli (zavisi od broja osoba)
  • Senf sa zrnom slačice (mada to možete i sami da napravite)
  • Malo masti
  • So

Za salatu:

Šargarepa

Beli luk

Limunov sok

Maslinovo ulje

Krmenadle jesu masne, ali ponekad ih treba samo malo podmazati da se ne bi lepile, ili da začin koji stavite na njih ne bi potpuno izgoreo po površini. U ovom slučaju je dovoljno da stavite mast na prst i razmažete je po tiganju. Meso malo posolite i namažete senfom sa slačicom. Takav senf već može da se kupi u prodavnicama, ali ako ga ne nađete napravite miks sami, slačica svuda ima da se kupi. Samo ih pomešajte.

Slacica

Slačica je, inače, seme iz kog se dobija senf. Postoji bela i crna slačica i obe se hiljadama godina koriste i u medicinske svrhe. Najpoznatije je etarsko ulje, antiseptik, a koje se koristi za različite lekove. Međutim, za one koji ne znaju da rade sa njim može da bude i otrovno. Kažu da je slačica, pa samim tim i senf, dobar za dijabetičare, one koji imaju problem sa jetrom, reumatizmom, nesanicom…..

Čitam da su bogate omega 3 masnim kiselinama, a to je nešto što moramo da povećamo u svojoj ishrani, a da omega 6 smanjimo koliko god možemo, jer ih previše unosimo.

Ali da se vrazimo na recept. Krmenadle, namazane senfom, spustite u zagrejan tiganja, smanjite vatru i pecite sa obe strane. Ali gledajte da temperatura ne bude jaka, jer će senf izgoreti.

Za salatu samo uzrendajte šargarepu, dodajte joj jedan ispasiran čen belog luka, malo soli, maslinovog ulja i limunovog soka. Ja često kupim onu već izrendanu šargarepu, ali mi je salata ukusnija ako je ja izrendam, jer bude tanja i sočnija.

Prijatno!7 komentara

  1. Pozdrav!
    Da li mozda imate neki recept/link za pravljenje domaceg senfa. Koji god da sam nasla na netu, obavezno koristi sirce, kao i u nekim varijantama med, sto znam da za hrono nije resenje.
    Hvala u napred :^)

  2. Ana da li postoji način da napravite senf jer nikako ne mogu da nađem bez šećera, baš bih bila zahvalna

Ostavite komentar