Kremast humus sa golicom

15/08/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Više puta sam pisala o humusu i postavila sam već nekoliko recepata. Moj definitivno naomiljeniji namaz. Mislim da sam ga prvi put probala kada sam bila u Egiptu. Ne postoji arapska zemlja u kojoj ovaj namaz neće biti deo mezea. Ali je toliko popularan da ćete ga naći u apsolutno svim kuhinjama sveta.

Odlična zamena za klasične namaze koje imamo za doručak, i jako hranljiv predlog za one koji poste. U zavisnosti od toga da li postite na vodi ili ne, možete ga spremiti sa ili bez maslinovog ulja. Ukus će biti malo drugačiji, ali ne lošiji.

Canon 700 D

Canon 700 D

Osnovni sastojci za humus su: leblebije, tahini (susam pasta), beli luk, so, maslinovo ulje i sok od limuna. Količine zavise od vašeg ukusa. Ono što je dobro sa ovim namazom jet to što na pola posla možete da stanete, probate i dodate šta vam srce želi.

Pogledajte detaljan recept:

Kako se pravi humus

Namaz generalno nije mnogo skup, 100 grama leblebija možete da kupite za 60 ili 70 dinara. Ukoliko koristite sirove leblebije, postupak pravljenja će biti malo duži, ali vi nećete mnogo više raditi. Samo je bitno da se leblebije potope u vodi preko noći (ili dana). Posle toga se kuvaju oko sat vremena pa tek onda mogu da se melju. Ako vas mrzi da to sve radite, sada u većim marketima imate da kupite već skuvane leblebije. Jedna konzerva, u kojoj ima oko 80 grama, košta oko 80 dinara.

Pročitajte još:

Smernice za post i za vegeterijance

Uz osnovne sastojke koje sam već nabrojala, u humus možete da dodate šta želite. Ja sam se ovog puta odlučila za prepečene semenke bundeve (golicu). Malo sam ih tostirala u tiganju i stavila preko humua i maslinovog ulja. Sve sam posula šarenim biberom i mlevenom paprikom.

Uz humus sam jela tanke štapiće od šargarepe.

Canon 700 D

Canon 700 D

A pošto ne postim, uz to sam imala i projice iz “Hleb i kifle”. Ako postite, izaberite neko pecivo bez sira i jaja, belanaca u slučaju ovih projica.

Humus i projice 5 s

Prijatno!3 komentara

  1. Humus je dragocen namaz jer je spoj kvalitetne ishrane i neodoljivog ukusa koji hrani sva cula .Nisam ga pravila ali sve koje sam probala sa golicama,sa pistacima ,sa papricicom ,cak i sa pecurkama koji se malo izdvaja su fenomenalni,sa maslinkama takodje.Za dorucak je odlican izbor mada mogu da ga jedem bez icega kao neki medjuobrok.pOVEZIVANJE SAMO SA DORUCKOM JE ZBOG HLEBA NA KOJI SE MAZE STO VISE ODGOVARA NA POCETKU DANA NEGO PRED SPAVANJE.

Ostavite komentar