Krem sir od kefira

30/03/2015

Krem sir od kefira 1-s

Kuva i piše:

Ivana Milić

ivana-milic-PROFIL

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ovo je recept za one koji proizvode domaći kefir. Postoje dva načina da se napravi, isprobala sam oba.

Prvi način je sa svežim kefirom, a drugi sa zamrznutum. Rezultat je bolji sa zamrznutim, a i ako imate višak kefira možete ga staviti u zamrzivač, pa po potrebi praviti ovaj namaz. Grehota je bacati ovaj napitak, pa je ovo super način da se sačuva i iskoristi.

Potrebno vam je sve isto što koristite za proceđivanje kefira ( jedna dublja posuda i plastična cediljka)+ jedna pelena ili gusta gaza.

Krem sir od kefira 2-s

Zamrzla sam jedan litar u dve jednokratne plastične čaše od po pola litre. Cediljku sam postavila na posudu pa u nju stavila čistu pelenu. Ovu pelenu koristim samo u ove svrhe i prokuvam je, jer od praška i omekšivača sir može da poprimi mirise.

Ako imate poteskoća da izvadite zaleđen kefir iz čaše, stavite čašu u toplu vodu samo na trenutak i kefir ce se odvojiti bez problema. Stavite ga zatim u cediljku sa pelenom i za nekoliko sati će surutka procureti u posudu, a ostaće vam krem sir u peleni. Dobije se jedna činija namaza.

Krem sir od kefira 3-s

A surutku ne bacajte, već je popijte, jer je jako zdrava. Namaz se može koristiti na razne načine. Možete dodati začine, čili , ajvar, u kolače, ma sve sto možete i sa običnim krem sirom.

Pogledajte kako se pravi i čuva domaći kefir.9 komentara

 1. Odlican nacin da se upotrebi kefir. Moji su se malo smorili, jak im je ukus. Danas smo napravili namaz, malo je reci da su ukucani odusevljeni. Dosli smo do zakljucka da sa tom surutkom odlazi i specificna kiselost koju kefir ima pa je namaz sada slicniji onom grckom jogurtu. A ja, ja samo cekam jutro da mu dodam malo ljute paprike… 🙂

 2. Zamrzla sam zrnca kefira u kefiru ( tecnosti ) na 3 dana. Da li mogu da nastavim da ih koristim zrnca kefira kada ih dobro properem?

  1. Kada ih ostavljate samo 3 dana, ne morate da ih zamrzavate, samo ih sa kefirom stavite u frižider. Sada ih operite i nastavite normalno da ih stavljate u mleko. Možda će im trebati nekoliko dana da prorade kako treba

 3. Evo mog iskustva sa kefirnim zrnicma.
  Citavih 5 nedelja posta stajala su u frizideru u mleku, koje sam sedmicno menjala, uz prepiranje. Kad se post zavrsio najnormalnije sam nastavila sa pravljenjem kefira, kao da pauze nije ni bilo.

 4. Da li se moze upotrebljavati kupovni kefir, samo kao kefir ali i za pravljenje krem sira? Da li se kupovni kefir moze iskoristiti za dalje pravljenje domaceg kefira?
  Nikad do sada ga nisam koristila, ni kupovni, ni domaci, ali ga vidim kao lepu zamenu jogurtu koji sam pre prelaska na hrono koristila u velikim kolicinama.

 5. Ne znam kako, al meni gore ovo uputstvoi nije najjasnije. Sama oravim kefir i vec stize visak koji bih ovako iskrostila pa mi je ovaj recept veoma zanimljiv.

  Da ponovim a neko neka me dopuni ili ispravi.

  Napravljeni kefir zamrznuti.
  Vadimo ga iz zamrzivaca, i stavljamo u cetku preko koje smo stavili gazu. Gazu skupimo i okacimo da se vremenom kako se kefir odmrzava cedi?

  Piti i surutku.
  Hvala!
  I to je to?

Ostavite komentar