Za one koji poste, ili za one koji su izašli iz restrikcije – namaz od crvenog pasulja i vruće lepinje.
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Ovaj krem sir nastao je kao inspiracija na temu – kako utrošiti kefir. Dva litra kefira sam procedila kroz gazu i sito oko 10 sati od prilike. Dobila sam teksturu milerama ili krem sira. U krem sir sam ubacila šaku sitno seckanog bosiljka, soli po ukusu, jednu veću rendanu šargarepu i dve supene kašike tostiranog susama. Od 2 litra kefira dobila sam 350 grama krem sira.
Hleb je odokativna metoda raženog, heljdinog i malo ovsenog brašna, zamešenog sa toplom vodom. Fermentisao je celo popodne i onda je zamešen sa 2 kafene kašičice sode i malo limuna. U njemu je brdo semenki. Osnova ideje je čuveni Anin hleb sa sodom i limunom kome često pribegavam zbog mekane i vazdušaste teksture.
Domaći kefir je nekada bio dozvoljen i u restrikciji, ali se više ne preporučuje na početkku hrono ishrane.
Pročitajte još:
Domaći kefir – kako se pravi, čuva i koristi
Brzi hlepčići sa kefirom
Prirodan kvasac od kefira
Hleb od kefir kvasca
Pogača sa kefirom
Brze pogačice sa kefirom
Kefir je gust napitak koji se dobija fermentisanjem mleka. Podseća na naš jogurt zbog gustine, ali je kiselijeg ukusa i daleko zdraviji od svega onoga što nalazimo u rafovima radnji.
Poreklo vodi sa Kavkaza, neki kažu da je star 5.000, a neki čak tvrde da se pije i 10.000 godina unazad. I veruje se da su Kavkasci uvek bili dugovečni i zdravi samo zahvaljujući ovom napitku, i da su keifrna zrnca zbog toga dugo čuvali samo za sebe.