Kako napraviti picu, i to brzo, ako vam je rerna zauzeta. Pa u tiganju!
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nedelja je dan za odmor, za porodicu, za uživanje…. Barem se meni tako činilo ceo život, jer sam većinu nedelja provela radno. Dok sam sedela na poslu, drugi bi se razvlačili u krevetu, planirali porodični ručak ili izlet, ili jednostavno gledali filmski maraton iz troseda. I zato sada svaku nedelju koju mogu iskoristim baš za nešto tako. Da malo nadoknadim.
Nisam požurila da ustanem iz kreveta, leškarila sam dok sam mogla. Onda sam ispila svoje dve velike šolje tople vode, obukla se i otišla u dužu šetnju sa psom. Drugom psu se nije ustajalo iz kreveta, on baš voli ponekad da lenčari, tako da sam i njega naknadno prošetala. I ogladnela kao međed. Jesam kasnila sa doručkom, ali nedelja je nedelja.
Spremila sam krekere sa susamom i pileću paštetu, pošto sam juče greškom kupila više pilećeg filea nego što mi je trebalo.
Za krekere vam je potrebno:
- 50 grama ražanog brašna
- 50 grama heljdinog brašna
- 50 grama speltinog brašna + za posipanje
- 1 kašika pavlake + još malo za premazivanje
- 1 dcl mlake vode
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- Prstohvat morske soli
- Susam za posipanje
Pomešajte brašna, so i prašak za pecivo. Dodajte vodu i kašiku pavlake i sve dobro izmešajte kašikom. Pospite još šaku brašna na radnu površinu pa zamesite testo. Ne treba da bude tvrdo ali ni preterano mekano. Dodajte još brašna ukoliko se testo bude lepilo.
Razvaljajte pravougaonik, namažite ga tankim slojem pavlake i pospite susam.
Malo ga utapkajte rukama i nožem isecite pločice. Ali vodite računa da vam radna površina bude sa malo brašna da se pločice ne bi zalepile dok razvlačite. U pleh stavite pek papr pa položite pločice. Pleh stavite u zagrejanu rernu i pecite petnaestak minuta na 200 stepeni.
Dok čekate da se krekeri ispeku, napravite paštetu.
Potrebno vam je:
- pileći file
- 1/3 crnog luka
- 1-2 kašike pavlake
- Morska so, biber, mrvica kurkume
- 1 kašika putera
Crni luk iseckajte na kockice.U šerpicu stavite kašiku putera. Kada se otopi, dodajte luk i dinstajte na nižoj temperaturi da puter ne bi promenio boju. File takođe iseckajte na kockice. Kada luk malo omekša, dodajte piletinu. Dinstajte ih zajedno i po malo dodajte vode. treba da bude tečnosti, ali da bude gusta sve vreme. Nemojte odjednom dodati mnogo vode, već po malo dok ne vude gotovo.
Šerpicu prebacite na podmetač i uzmite ručni mikser. Dobro sameljite piletinu i luk, a onda dodajte začine i pavlaku. I nastavite da misujete. Ukoliko vam bude previše gusto, dodajte još malo pavlake. Nemojte preterati sa kurkumom, ume da gorči, dodajte možda četvrtinu kašičice tek pred kraj, Sa druge strane, nisam štedela na biberu, njega volim u velikim količinama.
I to je to. Prijatno!