Krekeri sa crvenim lukom

15/05/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za mene hrana od najranijeg detinjstva nije bila čisto zadovoljenje gladi. Mama kaže da sam uživala u svakom zalogaju, veselo mljackajući i pevušeći ponekad, mada me je za to opominjala. Kada sam malo odrasla, hrana je bila ritual koji nas je okupljao oko stola. Uživanje u omiljenim ukusima tada je bilo još veće. Kada sam počela i sama da petljam oko hrane, shvatila sam da je u većini slučajeva seckanje, mešenje, sklapanje ukusa i aroma za mene anti-stres terapija. Ako još kuvam za drage ljude, još više mi prija taj ritual. Dobro, zaboravićemo one dane, kada me mrzi kašiku da podignem, a kamoli da spremam nešto. Ali sreća, takvih dana je malo.

Stalno istražujući i tragajući za novim receptima, pored interneta, raznih knjiga, nepresušne glavice moje mame, dosta ideja nalazim i na kulinarskim kanalima. Moj kulinarski muž Jamie Oliver (moram priznati da je Stevan ljubomoran na status ovog gospodina, ali pošto je često idejni tvorac naših obroka, ćuti i jede) je tu neprikosnoven, ali obožavam i Maksuta, poznatog turskog kuvara, čuvene motordžije kuvare, kao i pekara Paula Holivuda. Ali da ne bi nabrajala, ima ih još nekoliko, htedoh vam reći da me sve na tom kanalu neizmerno opušta, ali zaista. Pa šta da vam kažem, kada se najslađe uspavam uz kulinarske čarolije.

Pogledajte kako su krekeri brzo nastali:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2631132356919491/

Tu među milionima recepata, često nađem ideju za neki novi kulinarski izazov. Ovoga puta odabrala sam nešto lako, brzo, krckavo i ukusno. Tako su nastali i ovi trouglići sa crvenim lukom i susamom

Potrebno vam je:

  • 150 grama brašna ( mi smo koristile speltino integralno, vi odaberite bilo koje)
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulja
  • ½ kašičice soli
  • pola glavice crvenog luka
  • susam

Umesite mekano testo. Ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim na papiru za pečenje razvučete rukama što tanju ploču. Polako prstima pritiskajte i ujedno razvlačite testo ka spoljnim ivicama papira. Zatim nožem ili sekačem za picu, prvo isecite kvadrate, a zatim i trogulove. Na testo poređajte tanko sečeni crveni luk i pospite susamom.  Prebacite testo na pleh i pravac u rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni. Pecite 10-tak minuta. Ostavite da se malo prohlade. Biće u isto vreme krckavi, a nekako mekani. Ne znam baš tačno da vam opišem. Svakako probajte da ih napravite. Zaista su sjajni. Na pidžama partiju iako je bio buredžik sa mesom, nestali su dok sam se okrenula da dodam činiju sa umakom.

Namazi u koje možete da ih umačete:

Tapenada od maslina i indijskog oraha

Pašteta s bademima i prazilukom

Hiper hiper hipsterska trljanica

Pesto od koprive, sardine i rena!

Sirni namaz sa PANCETOM!

Makedonsko topeno sirenje

Srpski “kavijar”

Sjajno se slažu uz sve mazalice i soseve. Samo umačite. Mi smo ih jeli uz umak od avokada i sira, nadograđenu muhamaru od pečenih paprika i sjajan orijentalni humus. Uskoro slede i recepti za sve namaze.

Javite utiske. Prijatno vam bilo.Ostavite komentar