Ako su neka dva ukusa rođena da budu zajedno onda su to jaja i kari. Savršen …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Šta radi normalna osoba, preumorna, kada konačno dodje kuci? Izvrne se i odmara.
Šta ja radim? Paaaaaa…. Sednem kao da odmorim, odem do frižidera da ubacim nešto u kljun (hoće to kad si Cocco) za večeru, vidim bri sir i zaboravim da sam umorna. A i da sam došla po večeru.
I onda polako, mesim pecivo za doručak…. I opet zaglavim do kasnih sati. Tako da jedna osoba kojoj ovih dana zvocam o štetnosti nespavanja slobodno može da me iskulira.
Nego, krekeri…
Mogao je biti i neki drugi sir, ali sam u pretumbavanju frižidera iskopala parče bri sira koje je moralo da se potroši. A šta uz njega…. Prorondam malo dalje , kad nađoše se i neki čvarci koji nisu otišli u vakum, pa je i njih valjalo potrošiti. Jer nije lepo da se baca.
Izmerim sve, i krenem. Dakle:
- 180 gr bri sira
- 140 gr čvaraka
- 200 gr integralnog ražanog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica začina po želji
Ja sam od začina stavila trigonelu jer je obožavam uz ražano brašno, a cenim i da bi goranski išao super uz čvarke, no ja nikako da ga napravim.
Pročitajte još:
Savršen goranski začin
Prvo idu čvarci u blender da se usitne. Pa se onda doda bri sir. Opet zavrteti par krugova dok se ne dobije krema. To preneti u posudu u kojoj se nalazi brašno izmešano sa sodom i začinom. Soli ne treba jer su čvarci već slani. Dobro umutiti da se dobije srednje mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti u frižideru da odmori dok ste napolju i šetate kuče ili radite pak nešto drugo sat vremena.
Trigonela, kako se zove na italijanskom, odnosno latinskom, je piskavica. Začin koji može da se pronađe i u svim našim bio radnjama. U antičko doba su ga zvali čudom a Muhamed je, navodno, za seme piskavice rekao “Da znate vrednost ove biljke, plaćali bi njenu težinu u zlatu.“
Onda razvući na cirka sedam milimetara debljine, u toku razvlačenja posuti ili susamom ili ćurekotom (u mom slučaju) i u vrelu rernu na 180 stepeni 20 min. Ohladiti na rešetki.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ja sam uz to jela gvakamole, ajvar i barena jaja. Po strogim pravilima restrikcije, jaja ne bi trebalo da idu uz krekere sa sirom, tako da vi možete da stavite neki drugi dodatak. A bogami ni bri, ali, opet, možete da probate i sa nekim drugim sirom samo da nije voden. Na primer, kozji sir razmućen s malo putera da dobije na masnoći.
Apropo količina sira i čvaraka – moje su bile uslovljene količinama zatečenim u frižideru, ali generalno pravilo je – slične količine bri sira i čvaraka, i 2/3 od toga brašna. Pa prema ovim datim u receptu proporcionalno stavite začin i sodu.
I to je to. Prijatno! 😊