Recept je zgodan za situacije kada vam ostane malo čvaraka ili vam se ne dopadnu oni koje ste kupili.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovog jutra nešto malo drugačije. Nema hleba, nema kifli ili pite, ali ima krekera. Malih i hrskavih, odličnih za umakanje.
Potrebno vam je:
- 150 grama ražanog brašna
- 1 kašika susama
- 1 kašika suncokreta
- 1 decilitar maslinovog ulja
- 1/2 decilitra kisele vode
- 1/3 kašičice soli
U činiji pomešajte brašno i so. Sameljite u mlinu za kafu susam i suncokret pa dodajte i njih. Sve promešajte pa stavite ulje i vodu. Rukama povežite testo. Dobićete masniju loptu.
Uzmite oklagiju i razvucite disk. U početku će se testo raspadati ali ne brinite. Rukama ga prilepite i utapkajte pa ponovo pređite oklagijom. Što testo bude tanje manje će se cepati.
Na slici možete da vidite debiljinu.
Uzmite kalup za pogačice i utisnite u testo. Možete da koristite okrugao, u obliku zvezde, srca ili čega već. Meni je od ove količine ispalo 15 krekera.
Stabite ih na pek papir koji ste stavili u pleh. I pecite dok ne postanu hrskavi na 200 stepeni.
A sos ili namaz za umakanje napravite po želji, evo nekoliko predloga sa bloga:
Namaz od kozjeg sira i badema
Tapenada
Namaz s peršunom i sremušem
Jutarnja divota
Humus
Prolećna pašteta
Namaz s pršutom
Pileća pašteta sa žumancima
Baba ganuš sa dodatkom
Pašteta od tune i kapara