Krekeri od ovsenog zrna

24/07/2018

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

U fejsbuk grupi Hrono recepti sam, sem po nadimku MiMi, poznata i kao neko ko stalno podseća da često treba jesti celo zrno žitarice. Ja sam, moram priznati, tu naviku zadržala, pa su mi kuvano zrno ovsa, kuvana kinoa, ječam ili heljda bar dva puta nedeljno na meniju.

Moram priznati da mi kuvano zrno prosa i raži nije među omiljenima, ali i to nekada pojedem. To je takođe i najbrži doručak, ako ne računamo vreme potapanja žitarica preko noći. Najčešće ih jedem skuvane sa dodatkom sira i mlevenog lana i prepečenih semenki.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kao što eksperimentišem sa brašnom, volim to da činim i sa zrnevljem, pa sam tako i došla do ovih krekera. Mora da bude zdravo, poželjno je da bude i krckavo, a obavezno je da bude ukusno. Svojevremno sam za našu drugaricu Jelenu Dejković koja zbog zdravstvenih razloga ne jede gluten i mlečne proizvode, pravila krekere od zrna kinoe, sa heljdinim brašnom i jajima i pokazali su se veoma dobri. Ovaj put sam dodala još neke namirnice, a i izmenila vrstu žitarice.

Pogledajte kako smo pravili krekere od kinoe, po sličnom principu su pravljeni i ovi od ovsa:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1763139533755496/

Obožavam ovas i kao zrno i kao brašno, što nije baš slučaj sa mnogima, jer im gorči. Ja bukvalno ništa od te gorčine ne osećam, pa sam tako mom dragom uporno za doručak ostavljala kačamak od ovsenog brašna govoreći kako je najukusniji, dok me njegova faca jednom nije odvratila. Pa gorko je Milena…ok shvatila sam da su ukusi različiti i da nekom drugom ne mora da se sviđa isto što i meni. Sa druge strane zrno ovsa uopšte nije gorko, tako da slobodno možete da se upustite u avanturu i probate ovu veoma ukusnu, ali pre svega zdravu žitaricu.

Potrebno vam je:

  • 1 šolja od 2 dcl zrna ovsa
  • 3 jaja
  • 2 kašike ovsenih mekinja ( ovo je opciono, tako da i ne mora)
  • 5 punih kašika sremskog sira
  • 2 kašike milerama ( ako ste u restrikciji, ovo preskočite)
  • 3 kašike kima
  • Susam za posipanje

Ovas uveče dobro operite i potopite u vodu. Bitno je da vode ima dosta. Ujutru tu vodu bacite, zrno ovsa još properite pod mlazom vode. Zatim ga ubacite u blender ili nekog secka, dodajte tri jajeta, sir, mileram ( nije neophodan, tako da ako izbegavate mešanje više mlečnih proizvoda, preskočite) kim i sve izmešajte. Poenta je da secko ili blender usitni zrno i masu ukašasti. Istresite je na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, poravnajte nožem ili nekom špatulom, da bude jednake debljine na sredini i na krajevima.

PS. Ovi krekeri su dozvoljeni i u restrikciji, ali ih zbog mešanja sira i jaja ne treba jesti često. Jednom u desetak dana do dve nedelje.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?2 komentara

Ostavite komentar