Krekeri iz tiganja

08/09/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Danas sam ustala u šest ujutru da bih napravila neki fensi, svetski popularan slatkiš “bez ukusa, mirisa i bez kalorija” za TV Prva. Mislim, tako ga reklamiraju. Ne TV Prva, već svuda u svetu. Miris zaista nema, ukus blago sladak, a kalorija svakako jer ima šećera. Ali no, odlučili smo da ga napravimo i da se dobro provedemo.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukus

 

Kolač se jako lako pravi od vode, agara i malo šećera. Umesto šećera može da se stavi bilo koji zaslađivač. U sam slatkiš može i da se ubaci voće, zrna kafe, semenke, šta kome padne na pamet. U osnovi je žele od vode. Bude gotov za najviše desetak minuta, ali mu treba barem dva sata da se lepo ohladi u frižideru. A kako je slatkiš išao za emisiju “150 minuta” morala sam da poranim.

Kad sam ga stavila u frižider, prošetala sam pse i odlučila da doručkujem kao čovek. Ali da opet bude nešto brzo jer je jutro radno.

Krekeri iz tiganja

Da bi skratila proces pečenja, odlučila sam da napravim krekere iz tiganja a ne iz rerne. Em se troši manje struje, em bude brže gotovo.

Potrebno vam je:

  • 100 gr speltinog brašna
  • 20 gr heljdinog brašna
  • Prstohvat morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašike maslinovog ulja + za premazivanje
  • 50 ml mlake vode

Pomešajte brašna, so i prašak za pecivo. Dodajte ulje a zatim i polako vodu. Zamesite kašikom koliko možete a onda izručite na radnu ploču. Testo će biti masnije i tvrđe. Umesite ga rukama koliko možete a onda oklagijom razvucite što tanje. Recimo, polovina ženskog prsta.

Modlom, bilo kojeg oblika, vadite krekere. Premažite ih sa obe strane sa jako malo maslinovog ulja. Zagrejte suv tiganj pa ih spustite. Pecite na srednjoj temperaturi s obe strane po par minuta.

I to je to.

Uz krekere je išlo malo humusa i kajgana od dva jajeta sa karijem. Da izguram do ručka.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar