Kreativna muhamahara

17/05/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Orijentalna kuhinja mi je veoma bliska. I moram reći jedna od omiljenijih. Presrećna sam jer se od pre nekoliko godina, i kod nas prodaju svi mogući začini, koje sam nekada morala da nabavljam „švercerskim“ kanalima. Nisu svi orijentalni recepti baš začinjeni, ali volim te pomalo „dimljene“ ukuse koje većna orijentalnih recepata donosi.


Malo smo nadogradili čuveni namaz Muhamaru ( imate kod Ane na blogu i originalni recept, ali sa suvim paprikama). U zanosu inspiracije, osmislile smo nadograđenu verziju ovog namaza ili umaka, svejedno je, ukus mu je i dalje fantastičan bez obzira kako ga zvali. Sve sam ja to u glavi smislila, jer sam na nepcima osetila te ukuse, ali kako je svaki zanos adrenalinski, bar kod mene, desi  se da neke sastojke kasnije i zaboravite. Uredno smo u rerni ispekle crni luk, beli luk i patlidžan, kao i paprike, ali….gle čuda, brza, kreativna Milena je zaboravila da
ih stavi u umak. Ali ipak, moram priznati i da ova „okrnjena“ verzija je bila sjajna.

Pogledajte kako operisali po kuhinji:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2631132356919491/

Pišem vam prvo sastojke koji su završili u nadograđenoj verziji muhamare, a onda navodim i one koji će je još bolje upotpuniti

Potrebno vam je :

  • šaka oraha
  • 4 – 5 pečenih paprika
  • kriška feta sira ( može i sremski sir)
  • kašika pavlake
  • 2 čena belog luka (ovo izostavite ako stavljate pečeni)
  • so, biber

a za dodatak :

  • glavica pečenog belog luka
  • glavica pečenog crnog luka
  • 2 manja pečena patlidžana ili jedan veći

U blender stavite orahe i sameljite. Zatim dodajte očišćene pečene paprike. Dodajte sir, pavlaku, so, biber i dva čena belog luka.
E sada sledi spektakl. Ukoliko kao ja ne zaboravite da stavite ostale sastojke, ovaj sveži beli luk preskočite. Na 200 stepeni u rerni na papir za pečenje stavite patlidžan. Glavicu belog luka, neočišćenog, presecite na pola, sipajte malo maslinovog ulja i umotajte ga u foliju.

Crni luk takođe umotajte u foliju. Sve to stavite u rernu i pecite oko sat vremena. Patlidžane oljuštite i pečeno meso. Takođe, pečeni beli luk samo istisnite iz ljuske, kao i crni. Onim orasima, paprikama, siru, pavlaci, soli i biberu, dodajte ove sastojke i zavrtite blender. Zaista jednostavan, a neviđeno ukusan namaz.

Želim vam prijatno.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar