Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo je ubedljivo najbolji doručak koji …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovog puta sam pravila doručak za jednog pa sam smanjila količine. I nisam jela ništa uz njih. Ukoliko imate još nešto za doručak, onda ovo može da bude i za dvoje. Izađe nekih 7 do 8 korpica. Ako pravite za više, samo duplirajte količine.
Za testo vam je potrebno:
- 100 grama ražanog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 ravne kašičice praška za pecivo
- 1 kapika maslinovog ulja
- 65 militara vode
Tamesite mekano testo i razvučete ga oklagijom. Nekom širom čašom ili šoljom vadite krugove, koje ćete staviti u nauljen kalup za mafine i namestiti ih tako da se naprave korpice.
Za fil sam koristila:
- Sitan sir (onak koji podseća na krem sir)
- Trećinu veze sremuša
- Šaku semenki suncokreta
- Malo soli (zavisi koliko je sir slan, ovaj je bio baš blag)
Napunite korpice i stavite ih u zagrejanu rernu. Peku se od 15 do 20 minuta na 220 stepeni.
Sremuša neće još dugo biti na pijacama, iskoristite ga koliko god možete.
Medveđi luk (Allium ursinum), odnosno sremuš, ima predivan, ali ne prejak, miris belog luka. Smatra se da utiče na podmlađivanje (žene, bacite se na ovu biljku), ali i na mnoge druge stvari. Dobar je antioksidans, bogat vitaminom C i alinom (koji se pretvara u alicin, odnosno u najlekovitiji sastojak belog luka).