Korpice od slanine

24/09/2015

Korpice od slanine 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kao mala nisam volela ribu, morske polodove, čvarke nikako, a bogami ni slaninu. Ali valjda to tako ide sa svom decom, večiti izbor – pica sa puno kačkavalja ili pomfrit. Ne sećam se kada sam počela da menjam ukus i da prihvatam pravu i normalnu hranu u svim oblicima. Ali znam da mi se ukus i prioriteti i dalje menjaju.

Do pre neku godinu sam izbegavala slaninu sa mnogo “belog”, sada je obožavam. Dimljena mi je super, ali kuvana…..mmmm. Samu sebe ponekad iznenadim sa izborom i onda se zapitam – da li to znači da ću jednog dana početi da jedem i pihtije?! O, ne!!!

Iako sam veliki gurman, nekoliko stvari ne želim da probam: pihtije, škembiće (mada volim da umačem u soft koji se dobija njihovim spremanjem), mozak i puževe. Sve ostalo navedeno ima jednu zajedničku crtu – glibavo! A glibave stvari ne jedem. I uvek sam sa nevericom gledala mog oca kako se sladi svim tim “specijalitetima”. On ih je jeo u neograničenim količinama.

Nego, da se vratimo slanini 🙂 . Još jedan odličan proizvod iz Carnex-ove palete. Ovih dana ih redom degustiram.

Zar ima lepšeg prizora od ovog ujutru?

Korpice od slanine 6 s

Pošto je slanina bila tanko i ravnomerno nasečena, odlučila sam da napravim korpice. Uzela sam pleh za mafine, koji sam već dobro izgrebala iako je novi (i moram da kupim još jedan), namazala sam ga sa malo svinjske masti, stavila okolo slaninu.

Korpice od slanine 5 s

Negde dva, negde tri parčeta. Gledala sam da se lepo nastavljaju i da prave koliko-toliko pravilan krug. Onda sam u svaki krug ubacila jaje.

Korpice od slanine 4 s

Stavila sam u rernu u kojoj se već pekla pogača i bila skoro gotova. Sve se peklo još desetak minuta na 220. I to je to.

Korpice od slanine 2s

Savršeni mali zalogaji od meni dva najomiljenija sastojka ujutru: slanine i jaja. I još domaći, vruć hleb……….Odlično jutro!

 



12 komentara

  1. Unistio sam se jutros za dorucak. Bas onako zivotinjski. I pored toga, meni je sada posla voda na usta zbog ovog. Uff. Moracu da probam – to je ipak jace od mene.

    1. Hahahhaha. Ništa lakše nego ovo napraviti. Ja moram da priznam da sam pojela sve četiri korpice, plus skoro celu domaću pogaču. Ovih dana imam strašan apetit ujutru 🙂 .

  2. Ana,moj muz je na HI ,naravno ja kuvam i redovno pratim vase fenomenalne ideje.
    Obzirom da je vec 5.nedelju na restrikciji,poceo je da kuka kako mu je svega vec preko glave.
    Da li da ga pustim malo iz restrikcije…kako jesti becar paprikas bez hleba..da li sme van restrikcije hrono hleb za rucak,makar parce ili nikako i nikad sem za dorucak.Ne bih volela da odustane,dobro nam ide,kako da ga malo ohrabrim.Hvala,pozdrav.Marijana

    1. Nema sad malo tamo, malo vamo. I nisam sigurna od čega mu je muka. Ako hoće bećar paprikaš uz hleb, neka ga pojede ujutru. Hleb se retko jede van restrikcije za ručak, a i kada se jede onda je to uz neki drtugi skrob ili povrće, nikako uz meso. Ne znam šta da vam kažem, meni je na hrono ishramna toliko raznovrsna da mi se još ništa nije smučilo. ponekad piletina za večeru, ali to je to 🙂 .

    2. Marijana, ne daj mu da se izmigolji ni na sekund. Mene je supruga terala godinama da iskontrolisem svoju konzumaciju hleba i uvek sam nalazio argumente da me ostavi na miru. Drao sam hleb uz svaki obrok. Ma jeo sam hleb uz hleb. Vremenom sam pristao da krenem polako da probam neke stvari. Na primer – dozvoljeno mi je da pojedem i celop rase ako zelim (i ako mogu) ali bez mrvice hleba. Tako sam otkrio nove ukuse i shvatio da je sve to samo psihicka navika usadjena pokolenjima unazad. U Srbiji je oduvek bilo:”Samo nek ima hleba na stolu, pa cmeo lako za ostalo.”.
      KAda sam konacno poslusao suprugu i krenuo sa restrikcijom, moj zivot je krenuo na bolje. Sada, 8 meseci kasnije, sam u situaciji da mi je receno da izadjem iz restrikcije, ali ja ne zelim to da uradim sve dok i supruga ne bude dostigla cilj, jer je ona zasluzna za moj uspeh.
      Budi jaka i istraj. On mora da shvati da ti to radis zato sto ga volis, a ne zato sto ga mrzis. Ako ga sada pustis, nikad se nece vratiti na restrikciju. Ako sada istraje, bice oslobodjen tog tereta i posle ce, kao i svi mi, uzivati u testu tokom dorucka.
      Pre nekoliko meseci sam uspeo i brata da nagovorim i evo i on je smrsao, a inace je bio u fazonu “radije cu jesti samo suvi hleb nego bilo koje jelo bez hleba”.

      Nije mu se smucilo. To on samo smislja izgovore jer je navikao da jede puno hleba, jer smatra da nista ne moze da ga zasiti kao hleb, jer mu nedostaje na macka i umace hleb u corbice, soseve, umake….

      Samo budi jaka i nastavi da ga ubedjujes. Zelim vam uspeh.

  3. Divno izgleda, a verovatno je jos divniji ukus! Gde mogu da kupim ove cinijice za pecenje? Hvala 🙂

    1. To su obični kalupi za mafine, imate svuda da ih kupite. I na pijacama, i u radnjama za kuću….čak i u velikim marketima.

  4. Ana, da li ste probali Carnex-ovu dimljenu slaninu u omotu? Isto je fenomenalna, i moja deca je vole.

    1. Nisam, ali planiram. Redom isprobavam njihove proizvode i do sad nisam naletela na nešto loše. Iznenadila me i stišnjena šunka. Nju baš retko kupujem, ali je Carnex-ova baš dobra.

Ostavite komentar