Korejska pita na listiće

09/01/2020

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ili, po naški, korejske palačinke. Ovo gore je krstio Nebojša Marković, a kumstvu se u ime ne gleda.

Kod nas je sezona kiselog kupusa (mislim i na ovdašnje moje i na one na drugom poluostrvu). A u Koreji, i gde god ih ima po dijaspori, sezona kiselog kupusa, kimčija je preko cele godine.

Samo ga oni prave malkice drugačije. I ima ga preko 100 vrsta.

Ja i nisam neki ljubitelj kiselog kupusa. Sarmu pojedem jednom u dve godine ako mi se baš jede. Ove sezone je na primer još nisam jela.

Ali volim da kuvam sa njim, i naročito da ga kombinujem u pecivima.

E sad, da biste dobili približan kimči, prvo napravite pastu sa začinima:

  • Narendajte 5 cm svežeg đumbira
  • U to dodajte narendani beli luk, jedno 4, 5, čenova, po ukusu (ja mnogo volem)
  • Ljute i slatke paprike po volji

Ko ima goranski začin slobodno neka ga koristi i samo mu doda djumbir. Ovo je hrono varijanta kimčija jer Koreanci pored začina dodaju i riblji sos, soju i još svašta po nešto.

Sve dobro izmešajte i premažite dobro 2 do 3 lista kiselog kupusa (ili dok imate paste). Ostavite da odstoji, najbolje preko noći.

Pogledajte kako smo pravili korejsku pitu, odnosno palačinke:

 

Za palačinke smo koristili:

  • 3 kašike ražanog brašna
  • 2 kašike heljdinog
  • 2 dc vode
  • 2 kašike putera od badema, jer smo pravili posnu na vodi varijantu; umesto toga može i maslinovo ulje

Dobro umutite, pa dodajte onaj marinirani hrono kimči, sitno iseckan.

I onda na vruć suv tiganj šljus po 2 do 3 kašike smese, kao kad pravite američke palačinke.

Kada se na površini pojave mehurići, palačinka se okreće. Još minut dva i gotova je.

I to je to. Jedite ih klot, ili sa nekim namazom, kako vam volja. Mi smo uz to neke mnogo dobre posne paštete, ali o tome neki drugi put.

Prijatno! 😊

Pogledajte šta smo još spremili:

Pitice sa prazilukom i čičokom



Ostavite komentar