Komplet lepinja

24/10/2018

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Nekad kad želim da se počastim nekim dobrim doručkom, medju nekolicinom jela, na pamet mi padne komplet lepinja, još kad imate sve potrebne sastojke, a imate i sa kim da podelite, onda je to idealna kombinacija.

Pre nekoliko dana za ručak sam pekla praseće pečenje, prijelo se mojoj porodici, uživali smo, ali ono što ostane od dobrog pečenja je “moča” ili pretop koji uvek iskoristim za dobre komplet lepinje, ne valja da se baci.
Kad je komplet lepinja u pitanju, pored pretopa, za nju vam, naravno, treba i dobra lepinja, koja treba da bude spremljena bar dan ranije da bi se malo osušila i ubajatila, jer takva je najbolja.
Za lepinju je potrebno:
  • 250 gr ražanog crnog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 175 ml tople kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Ravna kašičica soli
  • Kesica praška za pecivo
Testo zamesiti od brašna, tople kisele vode i ulja i ostaviti da odstoji bar 2 sata. Nakon toga dodati so i maslinovo ulje i jedno 2-3 kašike tople kisele vode.
Na pleh staviti pek papir i pobrašniti po papiru, sipati testo u pleh, podeljeno na 2-3 lepinje, oblikovati vlažnim rukama i posuti brašno preko. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 25 minuta. Izvaditi i ostaviti na rešetki da se hladi i ne uvijati u krpu jer treba da se osuši.

Kad pravite komlet lepinje odseći poklopac lepinje i izdubiti ih da izgledaju kao činijice. U njih sipati po kašiku starijeg, slanijeg kajmaka i po jedno jaje, zatim to viljuškom umutiti.
Umočiti poklopac u to i staviti ga sa strane na pleh i staviti u rernu na najvišu rešetku do gornjeg grejača na 200 °C. Ne treba dugo, nekih 5 minuta, samo da se jaje termički obradi, ali da bude tečno. Kad se izvadi iz rerne, preliti sa po kašikom dve pretopa i ostaviti samo malo da se prohladi. Uživati u umakanju, sa prijateljima, sa voljenom osobom, sam, ali uživanje je zagarantovano. Ja sam od mojih prijateljica slušala jedno dugo mmmmmmm, što i vama želim kada probate.
PS. Za one koji su u restrikciji ovo spada u koplikovano jelo, a takva jela se jedu jednom u desetak dana do dve nedeljeOstavite komentar