Komorač i prokelj u belom vinu

18/01/2015

Kuva i piše:

Irina Ljubić

Irina200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Pre nekoliko godina u Rimu, sestra je napravila jednu od najukusnijih večera ever, a jedna od glavnih uloga bila je poverena komoraču. Ja u čudu. Pa čekaj zar to nije isto što i anis, pa zar se ne koristi samo seme?

 Ah, koliko neznanja u tako malo rečenica. Zahvaljujući njoj, komorač od tada koristimo češće u kuhinji, osim dece koja više vole regularno povrće. Ono što je sjajno jeste da se ništa ne baca, a možete ga koristiti se uz meso, ribu, kao salatu, dodatak supi… ma šta god vam padne napmet da spremite, komorač će samo neopisivo  da vam obogati jelo. Sva čula će uživati.
Biće vam potrebno:
  • 1 komorač koji ste prethodno dobro oprali, očistili od krute spoljašnjosti i na kraju isekli na kriške
  • 1/2 pakovanja prokelja, koje ste prepolovili da se lepše zapeku
  • 2 čena belog luka, koja se nožem zgnječili
  • pola čaše belog vina
  • malo maslinovog ulja
  • majčina dušica
  • 1/2 limuna
  • so, biber
U tepsiju prvo stavite pek papir a zatim komorač, prokelj, posolite pobiberite, dodajte majčinu dušicu, prelijte sa vinom, a zatim i malo maslinovog ulja, i malo limuna. pecite najmanje 30 minuta, jer prokelj treba da omekša. Kroz kuhinju i ceo stan prožimaće se neverovatni mirisi, neopisivi.
Uz ovo mirisno jelo, bila je dovoljna samo tuna sa limunom.

Komorac-i-prokelj-u-belom-vinu-SAJT



5 komentara

  1. Fenomenalnan recept. Moram priznati da je ovo jelo najviše uticalo da počnem sa hrono ishranom. Ne znam šta je bilo lepše da li izgled, ili miris, ili ukus. Komorač obožavam, a ima malo recepata u kojima se koristi. Pošto nam je ovo bio kasni ručak, umesto tunjevine smo imali grilovano belo meso.

  2. Hvala vam najlepse na komplimentu:) nadam se da ce vas ceo ovaj sajt inspirisati da nastavite hronoo, kao sto je Ana sve nas zarazila. 🙂

    evo sledece nedelje cu odeliti jos jedan recept sa komoracem koji je zaista fantasticno povrce. kao i karfiol, samo su oba kod nas zapostavljena, na zalost. 🙂
    Irina

    1. Ako ste baš na samom početku, možete i da preskočite. Generalno može da se dodaje. Nije isto piti vino i staviti ga u maloj količini jejlo dok se sprema. Ranije su se vodile diskusije na tu temu na društvenim mrežama pa se sećam da je neko od nutricionista potvrdio da je to ok. Ali birajte suvo, a ne slatko vino.

Ostavite komentar