Koliko često jedete laneno seme?

15/11/2015

Lepinje sa kiselim mlekom 2

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za ove lepinje vam je potrebno:

  • 150 grama integralnog brašna
  • 2 kašičice kiselom mleka
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • malo kisele vode
  • 1/2 kašičice morske soli

Mešala sam ražano, speltino i ovseno brašno. Prvo sam umešala brašno, so i prašak za pecivo, dodala kiselo mleko i ulje. A zatim i malo kisele vode, tek toliko da dobijem gustu smesu koju mogu da oblikujem mokrim rukama.

Lepinje sam stavila i pleh na kojem je bio pek papir i ubacila u zagrejanu rernu na petnaestak minuta. Pekle su se na 220 stepeni.

Kada su bile gotove, pustila sam da se malo prohlade. Isekla sam ih, namazala puterom, stavila goveđu pečenicu, paradajz i malo rena.

Lepinje sa kiselim mlekom 1

U šolji sam pomešala kiselo mleko sa smrvljenim semenkama lana.

Kao i kad sam počinjala sa hrono ishranom.

flaxseed

Mnogi su ubeđeni da će redovnim korišćenjem lanenog semena izgubiti veliki broj kilograma. E, pa, neće. Ne postoji magična namirnica ili tableta zahvaljujući kojoj će neko za deset dana da se prepolovi. Ali ovo seme može da pomogne pri regulisanju mnogih stvari, pre svega pri čišćenju creva.

Lan je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje su nam neophodne i koje moramo da unesemo kroz hranu.

Takođe, ovo seme je odličan izvor vlakana. Skoro svi ugljeni hidrati koji se nalaze u lanu, oko 95%, su zapravo vlakna. Samo dve kafene kašičice sadrže oko 6 grama vlakana, što je nekih 20 procenata od preporučenog dnevnog unosa za žene. A rastvorljiva vlakna u ishrani definitivno utiču na regulisanje novoa šećera i holesterola u krvi.

Lan je, takođe, bogat vitaminima i mineralima. Ali da bi naš organizam sve to iskoristio, lan bi trebalo samleti (ili smrviti) neposredno pre upotrebe. U suprotnom će samo protrčati kroz naš organizam. Ako ga sameljete i tako čuvate, on će brzo izgubiti svoja svojstva. Takođe, ovo seme pre upotrebe možete da potopite u neku tečnost. Tako će njegov sastav biti dostupan za korišćenje, a sam lan će postati prirodan laksativ.

Kada pravim hlebove, uvek ubacim kašiku ili dve lana. Prilikom procesa fermentacije, koji traje od 8 do 10 sati, lan nabubri od vode koja se nalazi u smesi. Ako pravim brze lepinje, ili ga jedem sa kiselim mlekom, onda ga malo izmrvim u malom medicinskom avanu koji mi je drugarica davno poklonila.

Ako nemate avan, seme možete da sameljete i u mlinu za kafu. Nemojte da kupujete već samleven lan.Ostavite komentar