Kuva i piše: Ana Ćubela Ovo je jedno od mojih …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Proso obožavam i presrećna sam što sam našla potpuno nov način da ga iskoristim. Hvala Vedrani Cetković za ideju!
Uveče sam skuvala jednu šolju prosa sa tri šolje vode. U pitanju je bila ona srednja šolja za nes kafu, možda 3 decilitra. Pustila sam da vri par minuta, poklopila, sklonila sa ringle i ostavila tako do ujutru. Pola posla gotovo.
Ujutru sam umutila 2 jaja, šest punih kašika sira, kašiku ili dve maslinovog ulja, malo soli, malo praška za pecivo. Na kraju sam u to umešala proso i sipala smesu u kalup za mafine.
Na kraju sam u svaki kolačić ubacila po jednu maslinu.
Pekla sam možda pola sata, na 23o jer je to maksimalna temperatura na kojoj može da bude silikonski kalup. E sad, ukoliko imate bolju rernu od moje, koja u poslednje vreme zeza sa temperaturom i jedino savršeno peče kada je na 250, probajte i na manjoj temperaturi. Kolačiće pečete sve dok ne porumene.
NAPOMENA: Ova količina prosa je jako velika, dobila sam 24 kolačića, i to veća. Slobodno smanjte proso na 2 dcl, ostavite dva jaja, smanjite sir za kašiku ili dve, sve ostalo isto.
Ako volite proso, pogledajte još: Proso sa slaninom i kiselim mlekom
Kako da rešim problem lepljenja za kalupe 🙁
Ne volim silikonske kalupe pa sam pekla u teflonskim i dobro ih podmazala ali se mafini opet lepe.
Ja sam ih pekla samo u silikonskim. Stavite malo više ulja u samu smesu. A kalup probajte da, pored ulja, malo i pobrašnite. A možete da probate da zagrejete sam kalup pa da onda stavite ulje i samu smesu
I još nešto, ja sam ih pekla duže vremena jer su bili u silikonskim kalupima pa nisam mogla da povećam temperaturu na preko 230, a nešto me zeza rerna. Možda da ih duže ostavite u rerni, sve dok se ne uhvati korica. Ali mislim da će ovo sa zagrejanim kalupom i malo više ulja u smesi da reši problem
Hvala Vam, probaću da zagrejem pa stavim ulje. Ukus je sjajan pa mi žao da ih ne pravim. Čak sam razmišljala da ih vadim kašikom na pek papir… ako ništa drugo ne uspe 🙂
Hvala Vam još jednom.
A može i to. Javite pa da probamo i mi. Ovde je sve avantura. Ali jako ukusna
Da li kupujete očišćeni ili neočišćeni proso?
Očišćen. Ovaj drugi je za papagaje 🙂 Ne znam ni kako bi ga očistila, to je baš sitno
Jel proso kada se skuva treba da se procedi ili prenoci u vodi?Hvala.
Ja ga ostavim u vodi preko noći. Zatim tu vodu prospem, stavim novu. Pustim da vri par minuta, sklonim sa ringle i poklopim. Za 20 minuta proso upije svu vodu. Kuva se u razmeri proso voda 1:2,5 do 3 šolje.
Ana, jel si stavljala tzv. ”sitan sir”?
Mislim da jesam. Ili njega ili švapski, pošto jedino njih merim kašikom 🙂
Ja u metalne kalupe stavim malo pek papira, onda se mafini lepo izvade.
Da, može i tako. Nego mi je lakše ako nauljim pleh. Ide brže 😉
da li ovo moze za dorucak ko je u restrikciji?
Može, ali ne često pošto je komplikovano jelo. Jaja i sir se mešaju u jelu jednom u deset dana do dve nedelje