Kolač bez brašna sa pomorandžom

05/01/2015

Kuva i piše:

Tatjana Marovski

Tatjana PROFIL

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Recept za koru:

  • 5 jaja
  •  180 grama crne čokolade (ja sam koristila sa 70%kakaa)
  • 200 grama mlevenih badema
  • 125 grama putera
  • 1/4 kašičice stevije
  • 1 supena kašika rogača
  • po ukusu cimeta
  • rendana kora jedne narandže

Umutiti omekšali puter sa stevijom, dodati umućena žumanca i još malo mutiti. Prethodno otopiti čokoladu, sačekati da se malo prohladi, pa dodati u puter i žumanca, a zatim dodati i bademe. Promešati samo varjačom da se dobro sjedini. Posebno umutiti belanca, pa ih dodavati u smesu i lagano umešati dok se ne dobije kompaktna masa. To sipati u okrugli kalup prečnika 25-27 santimetera, obložen pek papirom (može i manja tepsija za djuveč).

Peći u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 30 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi, pa tek onda vaditi iz kalupa.

Fil od pomorandže:

Uzeti četiri veće pomorandže i od dve narendati koru. Zatim sve pomorandže očistiti i izblendirati. Staviti u šerpicu zajedno sa rendanom korom, dodati struganu šipku vanile, 1/4 kašičice stevije, po ukusu cimeta i to kuvati 15-20 minuta. Umešati 10 grama agar-agara i kuvati još 2 minuta.

Ostaviti da se prohladi i čim počne da se želira premazati time kolač. Kad se stegne po želji se može preko preliti otopljenom crnom čokoladom, ili samo malo prošarati.

Osnovna je ustvari kolač bez brašna, a fil može bilo koji. Može da se preseče kolač, pa da se filuje džemom bez šećera, može gore da se stavi i fil od drugog voća, a može da se jede kolač i bez fila.



1 komentar

Ostavite komentar