Eksperimenita nikad dosta
Kuva i piše:
Marija Đukanović
Slatkiš djetinjstva koji sam obožavala (da se ne lažemo i sad ga obožavam).
Oni koji me poznaju znaju da ja nisam neki sladokusac ali ima par domaćih slatkiša koje mogu u “po dana, u po noći” da oderem.
Kokosov rolat od sada u hrono varijanti (toliko dobar da djeca nisu primijetila razliku između originala i ovog).
Kokosov rolat:
- 225 gr svježih urmi
- 50 gr indijskih oraha
- 1,5 kašika kakao praha
- 1 kašika rum arome
FIL:
- 125 gr kokosovog brasna
- 2 kašike agava sirupa(ili prema ukusu)
- 250 ml kokosove kreme
- 2 kašike kokosovog ulja
Urme očistiti od spice pa ih ubaciti u blenderu, dodati im indijske orahe, kakao i rum. Sve dobro izblendirati dok se ne dobije glatka masa. Ako vam je blendre slabiji onda urme posebno blendirajte, a posebno indijske orahe sa kakaom i rumom.
Kad je smjesa glatka izručiti je na pek papir koji ste prije toga dobro posuli kokosovim brašnom. Smjesa je ljepljiva tako da je malo oblikovati ili rasiriti kašikom preko papira pa je odozgo opet posuti kokosom i prekriti pek papirom. Oklagijom lagano razvanjati koru(možete skidati pek papir koji je odozgo i posipati dodatno kokosovim brašnom da bi se šta manje lijepilo ) Kad je kora dovoljno tanka lagano skinuti pek papir(kao flaster sa rane😂)
Sve sastojke za fil umutiti dobro kašikom pa razmazati preko kore. Rolat umotati pomoću pek papira pa ubaciti u zamrzivač preko noći. Isjeci ga zamrznutog i posle 10 tak min kad se opusti uživati u ukusu i mirisu.
Kako se pravi ili gde se kupuje kokosova krema? U par divnih recepata ovde na blogu sam naisla na taj sastojak ali nisam primetila da ima negde da se kupi.