Kokos – mak kolač sa sirupom od limuna

11/07/2016

Kokos mak 2 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Postepeno prerađujem sve svoje omiljene kolače na hrono način. I mogu vam reći da su mnogo ukusniji sada, kada vodim računa o tome šta i koliko unosim. Ovaj kolač obožavam. Ima sve što je potrebno da bi se mogao nazvati idealnim, osim slatkoće, koja je karakteristična za svaki kolač: hrskav po obodima, mek iznutra, kiseo i sladak, sadrži mak i kokos… Sve u jednom, kažem vam!

Kokos mak 9 s
Potrebni sastojci za kolač:

  • 4 pune kašike kokosovog ulja,
  • 3 jajeta,
  • 4  kašike kokosovog šećera,
  • 225 grama mekog speltinog brašna,
  • 100 grama kokosa,
  • 1 prašak za pecivo,
  • ravne supene kašike semenki maka (plus za dekorisanje kolača),
  • korica od jednog limuna,
  • 200 mililitara mlake vode.

Potrebni sastojci za sirup:

  • 1 naceđeni limun,
  • 4 kašike kokosovog šećera.

Obložiti pleh za hleb papirom za pečenje i zamastiti ga maslacem. Zagrejati rernu na 180°C. U posudu za mućenje sipati kokosovo ulje i šećer i 3 jajeta. Dodati narendanu koricu od jednog limuna. Izmiksati. Zatim u drugu posudu sjediniti sledeće suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, kokos i semenke maka).

Kokos mak 6 s

Onda sjediniti spatulom suvu sa mokrom smesom i uliti vodu iz dva puta dodajući sastojke.

Kokos mak 5 s

Testo ubaciti u kalup, koji zatim treba malko lupkati po stolu da se razbiju mehurići.

Staviti u rernu i peći 40 minuta.

Kokos mak 3 s

Za sirup prokuvati 4 kašike kokosovog šećera sa sokom od jednog limuna na srednjem plamenu, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Kokos mak 4 s

Gotov kolač ohladiti.

Kad se kolač prohladi, iseći ga na kriške, koje ne treba da budu tanke, negde oko centimerat i po širine, jer je kolač suv i mogu se lako razlomiti. Meni je ispalo trinaest parčića. Rasporediti ih  po poslužavniku, a zatim preliti svako parče preliti pažljivo sa po nepunom kašikom sirupa, od sredine prema obodima. Dekorisati parčiće semenkama maka.

Kokos mak 1 s

PS. Kokosov šećer treba koristiti retko i to tek kada budete zadovoljni kilažom.



Ostavite komentar