Kuva i piše: Ana Ćubela Svi koji prate pravila restrikcije sada …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Postepeno prerađujem sve svoje omiljene kolače na hrono način. I mogu vam reći da su mnogo ukusniji sada, kada vodim računa o tome šta i koliko unosim. Ovaj kolač obožavam. Ima sve što je potrebno da bi se mogao nazvati idealnim, osim slatkoće, koja je karakteristična za svaki kolač: hrskav po obodima, mek iznutra, kiseo i sladak, sadrži mak i kokos… Sve u jednom, kažem vam!
- 4 pune kašike kokosovog ulja,
- 3 jajeta,
- 4 kašike kokosovog šećera,
- 225 grama mekog speltinog brašna,
- 100 grama kokosa,
- 1 prašak za pecivo,
- ravne supene kašike semenki maka (plus za dekorisanje kolača),
- korica od jednog limuna,
- 200 mililitara mlake vode.
Potrebni sastojci za sirup:
- 1 naceđeni limun,
- 4 kašike kokosovog šećera.
Obložiti pleh za hleb papirom za pečenje i zamastiti ga maslacem. Zagrejati rernu na 180°C. U posudu za mućenje sipati kokosovo ulje i šećer i 3 jajeta. Dodati narendanu koricu od jednog limuna. Izmiksati. Zatim u drugu posudu sjediniti sledeće suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, kokos i semenke maka).
Onda sjediniti spatulom suvu sa mokrom smesom i uliti vodu iz dva puta dodajući sastojke.
Testo ubaciti u kalup, koji zatim treba malko lupkati po stolu da se razbiju mehurići.
Staviti u rernu i peći 40 minuta.
Za sirup prokuvati 4 kašike kokosovog šećera sa sokom od jednog limuna na srednjem plamenu, dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
Gotov kolač ohladiti.
Kad se kolač prohladi, iseći ga na kriške, koje ne treba da budu tanke, negde oko centimerat i po širine, jer je kolač suv i mogu se lako razlomiti. Meni je ispalo trinaest parčića. Rasporediti ih po poslužavniku, a zatim preliti svako parče preliti pažljivo sa po nepunom kašikom sirupa, od sredine prema obodima. Dekorisati parčiće semenkama maka.
PS. Kokosov šećer treba koristiti retko i to tek kada budete zadovoljni kilažom.