Koje masnoće koristite ujutru?

02/03/2016
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Doručak je najbitniji obrok u toku dana, barem prema pravilima hrono ishrane. I u franscuskoj i u srpskoj verziji preskakanje ovog obroka nije dozvoljeno. Čak su i sastavni delovi u obe verzije ishrane slični: ugljeni hidrati, životinjske masti i proteini. Ali se u Francuskoj, kod Alana Delaboa, za doručak uvek preporučuje sir. I to onaj žuti.

Autor ove ishrane smatra da beli sirevi nemaju dovoljno potrebne masnoće. A šta bi drugo od jednog Francuza mogli i da očekujemo ako ne sir kao osnovnu preporuku? 🙂 .

Glavna preporuka je da za doručak treba jesti hleb, sir i puter. Taj obrok možeda se dopuni jajima i suhomesnatim. A umesto putera, ujutru uz hleb i sir može da se jede i maslinovo ulje.

Hleb sa maslinovim uljem 2 s

A od svih masnoća koje postoje na svetu ne verujem da ima nešto zdravije od ovog ulja.

Maslinovo ulje s

Maslinovo ulje ima najveći sadržaj mononezasićenih masnih kiselina i antioksidanasa. Najbolje je koristiti hladno ceđeno devičansko ulje. Ja sam imala sreću da nabavim dve flaše domaćeg, koje je stiglo sa hrvatskog primorja. I zaista je ukus neuporedivo drugačiji i bolji od kupovnog.

Ulje treba čuvati u tamnim staklenim flašama, na mračnom mestu kako bi se sprečila oksidacija. Samo manje količine ulja držim u ovim malim svetlim flašicama i nikada dugo ne stoji u njima.

Ovo ulje čini osnov mediteranske ishrane koja je ocenjena svuda u svetu kao najzdravija. Veruje se da smanjuje loš holesterol posebno ako se uzima ujutru. Preporuka je dve kašičice.

Hleb sa maslinovim uljem 1 ss

Pa sam ja ovog jutra odlučila da se častim sa dimljenim lososem umesto suhomesnatog. A na domaći integralni hleb sam stavila po koju kašičicu maslinovog ulja. I preko lososa malo rukole da mi bude interesantnije. Rukola je pomalo ljutkasta (ili gorka, zavisi kako je ko doživljava) i odlično se slaže sa lososom.2 komentara

  1. volim domace maslinovo ulje.potrosim negdje 15-16 litara na godinu.meni je bilo nespojivo da neko pece jagnjetinu na maslinovom ulju,e,bas na takav rucak smo pozvani.bila sam skeptik dok nisam probala.bracka jagnjetina tako spremljena je uzitak za sva cula.

Ostavite komentar