Knedle od pekorina i jaja

06/08/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ono što su kandereli za Sud Tirol, to su palotte caccio e uova (ova na abruceskom dijalektu) za Abruco.

E sad, lepo smo ih najavili kao knedle sa pekorinom i jajima, a sad ovamo u imenu caccio (kačkavalj). Objašnjenje je vrlo jednostavno ako se uzme u obzir da je podrazumevano mleko od kog se pravi sir u Abrucu ovčije, jer je Abruco najveći proizvođač bilo čega ovčijeg u Italiji. A cacciocavalo (caccio, od milošte) je opšti naziv za sve te tvrde i polutvrde sireve. Dakle, pekorino.

Pošto smo razrešili tu jezičku nedoumicu, idemo dalje.

Pogledajte kako smo pravili knedle:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2268044506794755/

Ovaj recept slavi sve što je tipično za Abruco – pekorino, paradajz, ali i činjenicu da se ništa ne baca. Dakle – soće! Šalu na stranu, Abruco spada u srednje siromašne delove Italije, pa nije ni čudo da se pazi na sve.

A vrlo je jednostavno jelo.

Pravili smo još:

Skjaćata sa kaparima i crvenim lukom

 

Treba oko 150 grama bajatog hleba (ne suv, nego onako taman).  Samelje se u blenderu pa se doda jedno jaje plus jedno žumance (može i samo jedno veće jaje, nama je u lajvu preostalo žumance iz drugog recepta).

Doda se kašika sitno seckanog peršuna i dve kašike rendanog pekorino sira. Zamena za pekorino može da bude bilo koji tvrdi kačkavalj od ovčijeg mleka, ili neki stariji ovčiji punomasni sir. Dovoljno je da bude slan i da može da se renda.

Ako baš nema, može i parmezan, ali ako već idete na kravlju varijantu, ja bih pre stavila sir tipa pljevaljski ili sjenički. To sve dobro izmuljate i napravite pet do šest knedli.

U tiganju zagrejati kašiku maslinovog ulja sa jednim čenom belog luka, pa naliti gotov paradajz sos. Sad u sezoni svežeg možete i da naseckate jedan luk na rebarca, jedan veći paradajz pa pustite da se ukuva u sos. To traje duže.

Kad sos počne da vri, doda se malo hladne vode da prekine ključanje da se knedle ne bi raspale, stave se knedle, poklopi i ostavi oko 5 min da se kuva na tihoj vatri.

I to je to!

Još uvek smo u pregovorima sa gosn. Savićem da nam ustupi recept za paradajz sos, ali nam se čini da smo na pravom putu. Tako da, pratite objave, i on stiže.

Prijatno!

PS. Ako se koristi stari sir onda je jelo za one van restrikcije. Ali, ako se proba sa dobro oceđenim sremskim (švapskim) sirom, onda može i u restrikciji kao komplikovano jelo. U tom slučaju dodajte i malo prezli od hrono hleba.

 

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar