Kuva i piše: Ana Ćubela Kada neko voli jaja kao što …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Ono što su kandereli za Sud Tirol, to su palotte caccio e uova (ova na abruceskom dijalektu) za Abruco.
E sad, lepo smo ih najavili kao knedle sa pekorinom i jajima, a sad ovamo u imenu caccio (kačkavalj). Objašnjenje je vrlo jednostavno ako se uzme u obzir da je podrazumevano mleko od kog se pravi sir u Abrucu ovčije, jer je Abruco najveći proizvođač bilo čega ovčijeg u Italiji. A cacciocavalo (caccio, od milošte) je opšti naziv za sve te tvrde i polutvrde sireve. Dakle, pekorino.
Pošto smo razrešili tu jezičku nedoumicu, idemo dalje.
Pogledajte kako smo pravili knedle:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2268044506794755/
Ovaj recept slavi sve što je tipično za Abruco – pekorino, paradajz, ali i činjenicu da se ništa ne baca. Dakle – soće! Šalu na stranu, Abruco spada u srednje siromašne delove Italije, pa nije ni čudo da se pazi na sve.
A vrlo je jednostavno jelo.
Pravili smo još:
Skjaćata sa kaparima i crvenim lukom
Treba oko 150 grama bajatog hleba (ne suv, nego onako taman). Samelje se u blenderu pa se doda jedno jaje plus jedno žumance (može i samo jedno veće jaje, nama je u lajvu preostalo žumance iz drugog recepta).
Doda se kašika sitno seckanog peršuna i dve kašike rendanog pekorino sira. Zamena za pekorino može da bude bilo koji tvrdi kačkavalj od ovčijeg mleka, ili neki stariji ovčiji punomasni sir. Dovoljno je da bude slan i da može da se renda.
Ako baš nema, može i parmezan, ali ako već idete na kravlju varijantu, ja bih pre stavila sir tipa pljevaljski ili sjenički. To sve dobro izmuljate i napravite pet do šest knedli.
U tiganju zagrejati kašiku maslinovog ulja sa jednim čenom belog luka, pa naliti gotov paradajz sos. Sad u sezoni svežeg možete i da naseckate jedan luk na rebarca, jedan veći paradajz pa pustite da se ukuva u sos. To traje duže.
Kad sos počne da vri, doda se malo hladne vode da prekine ključanje da se knedle ne bi raspale, stave se knedle, poklopi i ostavi oko 5 min da se kuva na tihoj vatri.
I to je to!
Još uvek smo u pregovorima sa gosn. Savićem da nam ustupi recept za paradajz sos, ali nam se čini da smo na pravom putu. Tako da, pratite objave, i on stiže.
Prijatno!
PS. Ako se koristi stari sir onda je jelo za one van restrikcije. Ali, ako se proba sa dobro oceđenim sremskim (švapskim) sirom, onda može i u restrikciji kao komplikovano jelo. U tom slučaju dodajte i malo prezli od hrono hleba.