Kirgistanska piletina – ÇERKES TAVUĞU

25/04/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ovo jelo spada u turska predjela, služi se kao meze. Po orginalnom receptu nije hrono, ali je ova varijanta preradjena i za hrono i za restrikciju. Ako ćete jesti po pravilima van restrikcije, zamenite bademe orasima koji su inače deo originalnog recepta. Ako nekoga zanima da ulazi u detalje otkud Kirgistansko jelo medj turskim poslasticama, pravac Wikipedija i ostale blagodeti interneta.

Inače, ovo jelo je zaista lowcost, odnosno ekonomično, i nema smisla da se kuka da je hrono ishrana skupa. I još je pogodno za spremanje za one koji nose ručak na posao, jer se jede hladno. Dakle, ko hoće, nađe način. Ko neće, nadje izgovor.

Ovo je količina za četiri osobe, ili četiri obroka, kako kome zgodno. Prosek po obroku/osobi je 135 dinara.

Veće pile staviti u šerpu i naliti hladnom vodom. U to dodati jedan crni luk srednje veličine isečen na četvrtine. Dodati dve šargarepe isečene na komade. Dodati štap celera isečen na krupnije komade. Dodati čen belog luka i par stabljika peršuna (lišće vam ostane za neki drugi recept).

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Dodati začine: par zrna bibera, par karanfilića, jedan kardamom (može a ne mora), par zrna semena komorača (može a ne mora), eventualno par zrna kleke (može a ne mora) –  šta ko voli, ali su biber i karanfilić obavezni, ako dodajete ostalo, oprezno, da se ne pretera.

Staviti na izvor toplote i čim provri, spustiti temperaturu i ostaviti da tiho krčka oko sat vremena. Ako se stvori pena tokom kuvanja, skloniti je rupičastom kašikom.

Posle sat vremena izvaditi pile, ostaviti da se ohladi, očistiti meso od kostiju i kožice i iscepkati na sitne komade.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Dok se pile hladi napraviti sos za preliv: samleti 100 grama badema , dodati u to 50 militara supe i jedan čen belog luka, malo soli i izmiksati sve zajedno dok se ne dobije gušći sos. Dodati supe po potrebi. Preliti pileće meso s tim, probati i eventualno dodati jos malo soli.

Servirati na zelenoj salati (nije uračunata u cenu obroka jer je opciono) i posuti sa tucanom paprikom i komadićima badema.

Može se praviti i od bataka/karabataka. Kuvani luk i celer nikako ne bacati, vec ga izblendati i sačuvati za veceru – može da bude odličan sos uz ribu, piletinu ili tunjevinu, dodati začine po želji. Ja kuvanu sargarepu dajem Ledi (pas), ona je obožava.

Prijatno!



4 komentara

Ostavite komentar