Kineske palačinke

24/03/2015

Kineske palacinke 6-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Od kada sam počela sa hrono ishranom, pa onda napravila i blog, imam dnevno na desetine “konsultacija” sa ljudima, što mailom, što chatom, što uživo. Pa je tako i moja koleginica Irena, koja sedi na metar od mene, htela ne htela, uplivala u celu priču.

Ne pridržava se striktno pravila hrono ishrane, ali u 90% slučajeva jede što i mi, i stalno razmišlja šta će sledeće da spremi. A koliko je to otišlo daleko, svedoči činjenica da se pre neku noć panično probudila uz rečenicu “Prosula sam proso” 🙂 .

Elem, tragajući za novim stvarima, pre neki dan mi je poslala link sa sajta “Prstohvat soli” i napisala – ovo moraš da probaš.

U pitanju su kineske palačinke, kako objašnjava autorka bloga, a koje su mene neodoljivo podsetile na onaj indijski punjeni hleb, zbog testa koje se pravi samo od brašna i vode, a onda se dodaje zanimljivo punjenje. A pošto se “indijac” odlično pokazao, morala sam da probam i ovog “kineza” :).

Treba vam:

  • 2 šolje brašna
  • pola šolje tople vode
  • so
  • praziluk
  • ulje

Ja sam, naravno, koristila integralno brašno, ovog puta speltino i nisam pravila sa velikm šoljama, već manjim, da mi ne bi ostajalo testo, iako lako može da se zaledi.

Kineske palacinke 13-s

Zamesila sam brašno i vodu i testo doradila na ploči. Formirala sam kuglu i ostavila ga da odmori između 20 i 30 minuta. Zatim sam testo podelila na četiri dela (autorka bloga je delila na šest, ali je ona koristila velike šolje kao meru).

Kineske palacinke 7-s

Razvila sam ih na diskove, koje sam namazala maslinovim uljem i posula kolutove praziluka.

Kineske palacinke 8-s

Onda sam sve to posolila i rolala u palačinku.

Kineske palacinke 9-s

Tako urolanu palačinku sam zavila u krug kao pužić.

Kineske palacinke 10-s

Pristisla je dlanom.

Kineske palacinke 11-s

A onda ponovo razvaljala u palačinku. Nisam bila preterano pedantna, pa je tu i tamo virilo praziluka.

Kineske palacinke 12-s

Zagrejala sam tiganj, stavila maslinovog ulja, smanjila temperaturu na “peticu” (kod mene na šporetu ide od 0 do 9) i ubacila palačinku. Pekla sam sa svake strane po par minuta.

Isekla sam ih na trouglove i služila uz aromatično kiselo mleko. Njega dobijete tako što u obično kiselo mleko, dobro promešano, dodate mentu, jak biber i crvenu papriku. Trebalo bi da ide pravi, sveži čili (ubacim celu papričicu, ne sečem je). Ali pošto ga nisam imala, stavila sam malo tucane ljute paprike. Jedino je bitno da takvo kiselo mleko malo odstoji da bi poprimilo mirise i ukuse začina.

Kineske palacinke 1-s

Ali mislim da nije ni bitno šta ide uz njih, mislim da se sve slaže. Kao što u onaj indijski hleb može da ide po želji i slanina, tako mislim da uz ove kineske palačinke savršeno može da ide i srpski kajmak ;).

Prijatno!

 

 

 1 komentar

  1. Ana, sa Vašim receptima sam oduševljena, inače sam početnik … mnogo mi pomažete. Hvala !!!

Ostavite komentar