Kuva i piše: Ana Ćubela Da mi je neko pre godinu …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Šta ima slađe od kiflica? Kada smo bili mali mama i baka su ih stalno pravile. Danas u kiflicama uživa i moj mali sestrić. Pored kore od hleba, one su njegovo najomiljenije jelo. Voli ih i sa integralnim i sa belim brašnom. Iako ima jedva više od godinu dana, po tom pitanju nije probirljiv. I na vreme uči da svašta može da se jedete.
Potrebno vam je:
Za testo:
- 200 grama speltinog integralnog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- ravna kašičica soli
- 130 militara vode
- kašika maslinovog ulja
Za fil:
- 250 grama mlados sira
- 1 belance
- malo kisele vode (po potrebi)
- prstohvat soli
Pre nego što počnete da spremate kiflice, uključite rernu. Biće bolje ako je zagrejana kada stavite pecivo da se peče. Sam postupak pravljenja jako brzo ide, tako da rerna neće mnogo raditi “u prazno”.
Prvo u činiji pomešate brašno, so i prašak za pecivo, pa zatim dodate maslinovo ulje i vodu. Zamesite što mekše testo. Oblikujte loptu, pa je rastanjite oklagijom. Isecite disk na osam delova i na svaki stavite malo fila.
Fil ćete napraviti tako što ćete pomešati mlad sir sa belancetom koje ste pre toga malo umutili. dodajte mrvicu soli i malo kisele vode ukoliko smesa nije homogena. Ako jeste, kisela voda nije potrebna.
Zarolajte kiflice i premažite ih preostalim žumancetom. Ako nikako ne mešate mlečne proizvode i žumanca, onda kiflice premažite uljem i pospite ih susamom, crnim ili belim nije bitno.
Stavite kiflice u zagrejanu rernu i pecite 15 do 20 minuta na 210 stepeni.
Nešto nisam uradila kako treba…nisam mogla da urolam kiflice…sve se raspadalo.. 🙁
Koje brašno ste koristili?
Da li moze razeno i heljdino umesto speltinog?
Može, ali onda bi morali malo više vode da stavite.
Testo mi je ispala super, ali ovo je previse sira. Stavila sam maxialno, sve je ispadalo sa strane I pola sira mi je preteklo.
Koristila sam speltino brasno,al se raspadalo testo….Napravila sam rolat i ispekla puzice
Kako raspadalo? Sa spaltinim brašnom se baš lepo mesi.
Tjeste ne treba ostaviti da se dize ??
Možete da ostavite da se fermentiše a ako žurite ne mora.